Dolina heroja na Sutjesci
6

Bećirović: Velikani antifašističke borbe ne smiju biti zaboravljeni

FENA
Foto: SDP.ba
Foto: SDP.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović posjetio je Dolinu heroja na Sutjesci i odao počast antifašistima poginulim tokom V ofanzive u Drugom svjetskom ratu.

Nakon polaganja vijenca na spomenik palim partizanima Bećirović je poručio da velikani antifašističke borbe ne smiju biti zaboravljeni.

"U godini u kojoj svijet slavi 67 godina pobjede nad fašizmom s posebnim se ponosom sjećamo onih ljudi, velikana bosanskohercegovačke historije, koji su među prvima u Evropi ustali protiv fašizma i nacizma, organizirali najveći pokret otpora u pokorenoj Evropi i pobijedili, te tako Bosnu i Hercegovinu svrstali među zemlje pobjednice.

Upravo ovdje, na Tjentištu, Bosanci i Hercegovci zajedno sa ostalim narodima i narodnostima nekadašnje Jugoslavije zadali su najveći udarac nacističkoj okupaciji.

Nikada nećemo zaboraviti doprinos Titovih partizana planetarnoj antifašističkoj borbi, pridružujući se tako naprednim snagama cijelog čovječanstva u proteklom stoljeću u borbi za slobodu svakog čovjeka i svih naroda svijeta.

Ratna partizanska generacija ostat će trajna inspiracija savremenim i budućim generacijama mladih ljudi, kao svjedočanstvo nepokolebljive hrabrosti, samopožrtvovanja i patriotske odanosti svojoj zemlji.

To je ona generacija koja je u najtežim danima porobljene Evrope, vođena idealima slobode, časti i odbrane vlastite zemlje i golog života ustala u odbranu ovih civilizacijskih tekovina.

Dolazeće generacije, siguran sam, znat će cijeniti samopožrtvovanje, hrabrost i odanost svijetlim idealima slobode i pravde," kazao je Bećirović, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.