{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Učiniti ću sve da imenujemo nove i sposobne ambasadore

23.9.2018. u 09:29
112
87
Bećirović: Učiniti ću sve da imenujemo nove i sposobne ambasadore
112
Bećirović: Učiniti ću sve da imenujemo nove i sposobne ambasadore
Foto: H. M./Klix.ba
Povodom činjenice da država Bosna i Hercegovina još nema ambasadora pri EU, oglasio se Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, saopćeno je iz SDp-a.
"U vrijeme kada su svima puna usta Evropske unije, Predsjedništvo BiH nema vremena ni interesa da postavi ambasadora u Evropskoj uniji. Radi se o skandaloznoj činjenici, posebno kada znamo da vlasti još uvijek nisu odgovorile na dodatna pitanja za pristupanje EU. Poruka koja se šalje Briselu je izrazito negativna i govori o potpunoj nezainteresiranosti vlasti za evropski put Bosne i Hercegovine. Također, ovaj podatak zorno govori o potpunoj zapuštenosti diplomatske mreže naše države", Bećirović.

"O zapuštenosti ne govori samo podatak da na više destinacija, uključujući Brisel, nemamo ambasadore. O katastrofalnom stanju diplomatije govori i to da u susjednim državama, u Ženevi i na drugim bitnim destinacijama imamo ambasadore koji nemaju relevantne reference. S druge strane, u pojedinim državama imamo ambasadore koji imaju duži staž služenja tuđim državama nego Bosni i Hercegovini koju bi trebali zastupati. Dok se brinu o nacionalnom ključu, zaboravljaju da je ključ uspješne diplomatije imenovanje stručnih kadrova koji posjeduju nužna znanja i vještine", naveo je on.

Naglasio je da naša država takvih kadrova sigurno ima, onih koji čuvaju svoj profesionalni dignitet i ne podliježu ucjenama. Očito da ih to u očima trenutnih članova Predsjedništva BiH čini nepoželjnim, dodao je Bećirović.

"Kao budući član Predsjedništva BiH odlučno ću se založiti za detaljnu reviziju i analizu učinaka diplomatskih misija Bosne i Hercegovine. Učiniću sve da na pozicije šefova diplomatskih misija budu imenovani novi, sposobni kadrovi koji će služiti državi Bosni i Hercegovini. Nedjelotvornost i neodgovornost u radu Predsjedništva BiH i naših diplomatskih misija zamijeniti će organizovan sistem sastavljen od najkvalitetnijih kadrova, patriota i zagovornika evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine“, zaključio je Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: