{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović u Kiseljaku: Borba protiv nezaposlenosti mora biti glavni prioritet

Klix.ba
27.8.2018. u 19:36
0
1359
Bećirović u Kiseljaku: Borba protiv nezaposlenosti mora biti glavni prioritet
0
Bećirović u Kiseljaku: Borba protiv nezaposlenosti mora biti glavni prioritet
Kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je tribinu u Kiseljaku, gdje je govorio o borbi protiv nezaposlenosti, obrazovnom sistemu, tržištu rada i srodnim temama.
"Ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine mora biti ubrzan i praćen smanjenjem nezaposlenosti. Izmjenama i dopunama Zakona o radu biće omogućena suštinska reforma i izbalansiranost između potreba poslodavaca za dinamičnim tržištem rada i prava radnika na ekonomsku i pravnu sigurnost", istakao je u Kiseljaku kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Osvrćući se na stanje u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini Bećirović je konstatovao da se "nažalost proizvodi više kadrova za biroe rada nego za tržište rada. Obrazovni sistem mora pratiti trendove na tržištu rada. Pažljivo se moraju planirati upisne kvote za srednje škole i fakultete, a težište obrazovanja treba biti na sticanju praktičnih znanja i vještina. Moramo pratiti globalne trendove kako bi struktura naših kadrova pratila dinamiku širih ekonomskih kretanja. Zbog konkurentnosti na globalnom tržištu, neophodno je modernizovati obrazovni sistem".

Bećirović je izlaganje zaključio konstatacijom da "država mora odigrati ključnu ulogu kako bi se smanjila nezaposlenost i ukinuo rad na crno". Uvođenje poticajnih mjera aktivnog zapošljavanja treba biti prioritet. Kako bi država potakla zapošljavanje najugroženijih, najsiromašnijih kategorija stanovništva, moramo usvojiti zakon o socijalnom poduzetništvu. U konačnici, moramo dokinuti rad na crno. Najbolji način za to je uvođenje mjera obaveznog uposlenja zatečenih radnika na crno na duži period, čak i na neodređeno radno vrijeme, umjesto neefektivnih jednokratnih novčanih kazni za poslodavce".

Tokom promocije knjige "Država Bosna i Hercegovina u fokusu" pored autora govorili su promotori Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Mustafa Polutak, Nerkez Arifhodžić, Damir Mašić, Goran Behmen i Benjamina Londrc.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: