BiH
0

Bećirović: Skandalozna inicijativa za povećanje privilegija izabranih funkcionera

FENA
Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDPBiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predstavničkog doma Miloradu Živkoviću i predsjedavajućem Doma naroda Sulejmanu Tihiću u povodu skandalozne inicijative 21 poslanika Predstavničkog doma PSBiH za povećanjem privilegija izabranih državnih funkcionera.

"Potaknut neprimjerenom inicijativom 21 poslanika o povećanju poslaničkih privilegija", Bećirović u pismu izražava javni i otvoreni protest protiv ove "nemoralne" inicijative.

  • Istine radi, podsjećam i Vas i javnost da sam prošle godine tražio i uvrštavanje posebne tačke dnevnog reda koja bi tretirala neopravdano visoke privilegije poslanika i drugih javnih zvaničnika. Nažalost, parlamentarna većina odbila je moj prijedlog, ne želeći čak ni da raspravlja o tome, naveo je on.

Međutim, uprkos ovim i sličnim zahtjevima, kao i žestokim protestima brojnih građana i organizacija, očigledno je da poslanici iz vladajućih stranaka ne odustaju ni za milimetar od svojih neopravdano velikih privilegija.

  • Nisu pomogli ni dramatični nagovještaji o skorom bankrotu države zbog sve većeg birokratskog aparata. Umjesto da iskažu socijalnu osjetljivost, 21 poslanik u parlamentu BiH pokreće inicijativu kojom se traži dodatno uvećavanje privilegija državnih funkcionera, upozorio je Bećirović.

Riječ je o prijedlogu Zakona o pravima i dužnostima članova Parlamentarne skupštine BiH, kojim se ponovno aktuelizira pitanje poslaničkih penzija. Između ostalog, Zakon predviđa prijevremeno sticanje prava za odlazak poslanika u starosnu ili invalidsku penziju, uz skandalozno utvrđivanje visine prijevremene penzije. Tako bi prema ovom prijedlogu, u zavisnosti od godina staža, najniža poslanička penzija iznosila 2.500, a najviša čak 3.400 KM.

Tako bi starosna penzija profesionalnih poslanika bila 15 puta veća od trenutne prosječne penzije isplaćene u BiH, odnosno tri puta veća od najvećih nacionalnih penzija koje pripadaju akademicima.

  • Indikativno je da se ova nerazumna inicijativa krila od poslanika SDPBiH kojima nije ni ponuđeno da je potpišu, vjerovatno znajući principijelan stav SDPBiH o zabrani povećavanja bilo kakvih privilegija državnih funkcionera. Očigledno, navedeni poslanici su procijenili da treba iskoristiti priliku da dok traje "dimna zavjesa" vještački kreiranih tenzija i strahova konačno dovrše neprimjereno dugi spisak vlastitih privilegija o kojima 90 posto građana može samo sanjati. Ipak, kulminaciju licemjerstva predstavljaju dodatni pokušaji nekih od potpisnika inicijative da građanima objasne kako navodno nisu znali šta potpisuju, naveo je Bećirović.

Što se tiče ove inicijative, Bećirović smatra da Živković i Tihić, kao predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda, ne smiju dozvoliti čak ni uvrštavanje ovog skandaloznog prijedloga u dnevni red.