Odgovorio Vučiću
699

Bećirović: Šešeljev saradnik i učesnik u opsadi Sarajeva ne može nikome držati lekcije

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagovao je na uvrede i prozivke predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.
On je na početku podsjetio da je pravosnažnim presudama najviših sudova Ujedinjenih nacija potvrđeno je da je nad Bošnjacima u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

"To su sudske presude koje ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva. Najviši sudovi UN-a su donijeli pravosnažne presude i to nikakvi politički spinovi predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ne mogu izbrisati. Kao predsjednik države koja je članica UN-a, on ima obavezu da poštuje presude sudova UN-a", istakao je Bećirović.

Dodao je da je Vučić očito nervozan jer, kako navodi, cijeli civilizirani svijet shvata njegovu manipulantsku strategiju i taktiku.

"Ne zaboravimo, riječ je o najbližem decenijskom saradniku presuđenog zločinca Vojislava Šešelja, učesniku u varvarskoj opsadi Sarajeva i autoru mračne izjave 'za jednog Srbina, ubit ćemo 100 Muslimana'. On je posljednja osoba koja može držati lekcije bilo kome u regiji. Moje zalaganje za civilizacijske vrijednosti, istinu i pravdu, a koje je zasnovano na činjenicama i argumentima, ne može niko zaustaviti uvredama i neistinama. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom pokazao da je retoriku mijenjao, ali suštinsku politiku nikada nije", rekao je Bećirović.

Na kraju je istakao da će za razliku od Vučića nastaviti još snažnije zalaganje za poštivanje elementarnih normi međunarodnog prava i civilizacijskih vrijednosti.

Vučić je, podsjetimo, Bećirovića nazvao lažovom i falsifikatorom.