SDP BiH
446

Bećirović: Schmidt treba poništiti neustavne zakone RS-a ili podnijeti ostavku

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na posljednje odluke režima Milorada Dodika, regirao je delegati SDP-a u Domu naroda BiH, Denis Bećireović. On se obraća visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

"Gospodine ambasadore, pred vama su suštinski ostale samo dvije opcije: da u najkraćem roku poništite sve antiustavne zakone, odluke i zaključke kojima su organi bh. entiteta RS započeli otvoreno rušenje ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine, ili da, ako nemate političke volje ili hrabrosti da radite svoj dio posla, podnesete neopozivu ostavku i prepustite vašu važnu funkciju novom visokom predstavniku koji će početi raditi svoj dio posla", napisao je Bećirović.

On kaže kako niko više nema pravo na šutnju i nečinjenje.

"Sada je više nego jasno da se Dodik i njegovi separatistički saradnici ne mogu zaustaviti birokratskim saopćenjima, praznim izrazima zabrinutosti, popuštanjima i truhlim kompromisima. Vrijeme je za vašu odlučnu i konkretnu akciju jer su u državi Bosni i Hercegovini i regionu najozbiljnije ugroženi mir i sigurnost. Krajnje je vrijeme da napustite neefikasnu diplomatiju popuštanja jer je destruktivni elementi sada pokušavaju potpuno poraziti i poniziti. Preduzmite konkretne poteze kako ne bismo ponovo slušali riječi kajanja za neučinjeno kakvih smo se proteklih godina i decenija naslušali", kažu oni.