Stao u odbranu
104

Bećirović: SAD i Velika Britanija su veliki prijatelji BiH, napadi na njih su nedopustivi

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Povodom posljednjih učestalih verbalnih napada na predstavnike SAD-a i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, oglasio se prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH koji je kazao da koordinirana hajka iz Srbije i RS-a kojoj su izložene Ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH mora prestati.

"Radi se o predstavnicima dvije države koje su osvjedočeni i trajni prijatelji Bosne i Hercegovine. Umjesto bezrezervnog gostoprimstva i saradnje, izloženi su stalnim napadima političkih rukovodstava Srbije i bosanskohercegovačke administrativne jedinice RS,“ izjavio je Bećirović i dodao:

"Podsjećam da je do naročitog pojačanja napada na predstavnike Velike Britanije došlo nakon što je ova država pred Vijećem sigurnosti UN-a inicirala i predložila usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici 2015. godine. Rezolucija nije usvojena zbog veta Ruske Federacije. Od tada pa do danas traju nesmiljeni napadi protiv predstavnika Velike Britanije u Bosni i Hercegovini od strane vlasti susjedne države i unutardržavne administrativne jedinice RS. Također, vrijeđanja i napadi najviših dužnosnika Ambasade SAD-a postali dio svakodnevnog političkog folklora onih koji se nalaze na crnim listama ove prijateljske države. Istovremeno, dužnosnici Ruske Federacije se dočekuju sa svim počastima, a čak im se uručuje i ordenje kojim su ranije nagrađivani nalogodavci i počinitelji genocida nad bošnjačkim narodom."

Kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH ističe da institucije države Bosne i Hercegovine ne smiju ostati nijeme na besprizorno vrijeđanje najvećih prijatelja i saveznika BiH kojem su izloženi u našoj zemlji i u susjedstvu.

"Šutnja Predsjedništva BiH kojoj svjedočimo je nedopustiva. Kao budući član Predsjedništva BiH neću dozvoliti da takvi postupci prolaze bez službene reakcije. Državni organi moraju imati snage da zaustave sve one koji narušavaju ugled Bosne i Hercegovine vrijeđanjem i neutemeljenim prozivanjem legalnih predstavnika stranih država u Bosni i Hercegovini, naročito onih sa kojim je saradnja strateški interes naše države", zaključio je Bećirović.