Drugoplasirani kandidat
582

Bećirović: S obzirom na malverzacije, rezultat koji sam ostvario je pravo izborno čudo

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kandidat SDP-a za člana Predsjedništva Denis Bećirović oglasio se zvaničnim saopćenjem za javnost u vezi sa rezultatima Općih izbora u BiH.

"Na Općim izborima 2018. godine 192.321 birač iz entiteta FBiH glasao je za mene u utrci za člana Predsjedništva BiH. Koliko je ovaj izborni rezultat značajan govori i podatak da je, primjera radi, Bakir Izetbegović postao prvi put član Predsjedništva BiH sa osvojenih 162.831 glasom. Prema podacima CIK-a BiH razlika između Šefika Džaferovića (SDA) i mene je samo 2,9 posto. Ukupan broj nevažećih listića za Predsjedništvo BiH je preko osam posto. Apsurdno je da na najjednostavnijem listiću za Predsjedništvo BiH ima preko 115.000 nevažećih listića", naveo je Bećirović na zvaničnoj stranici SDP-a.

Istaknuo je je da je neprihvatljiva i zabrinjavajuća činjenica da imamo 500.000 nevažećih glasačkih listića na svim nivoima.

"Postoji osnovana sumnja da su neki organizirano poništavali važeće listiće i pravili nevažeće.Brojni mediji i politički subjekti svakodnevno iznose dokaze o izbornoj krađi putem nelegalnih biračkih odbora, kao i dokaze o zamjeni i popunjavanju glasačkih listića izvan biračkih mjesta. S obzirom na ove činjenice i male finansijske i druge resurse s kojima sam raspolagao u kampanji, kao i na razmjere nezapamćeno prljave propagande kojoj sam bio izložen, izborni rezultat koji sam ostvario je pravo izborno čudo. Džaferović je imao neuporedivo skuplju kampanju od moje. Moja kampanja bila je skromna i poštena. Nisam širio mržnju među ljudima. Nisam sijao strah od drugih. Jedini sam kandidat koji je od početka do kraja vodio pozitivnu kampanju. Nisam progovorio nijednu ružnu riječ o prutukandidatima. Govorio sam isključivo o svom programu i nudio nove ideje. Pokazao i dokazao sam da je i u Bosni i Hercegovini moguće voditi takvu kampanju. Ne kajem se zbog toga", naveo je Bećirović.

Posebno se zahvalio građanima gradova i općina u kojima je pobijedio glavnog protukandidata u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića.

"Naša je obaveza da se borimo za utvrđivanje istine o izbornim malverzacijama i zaštitu biračkog prava. Zato imamo pravo tražiti zakonit, transparentan i pošten izborni sistem. Ovo što trenutno imamo daleko je od takvog sistema", dodao je Bećirović.