Kritika Dana RS
418

Bećirović: RS je administrativna jedinica u BiH i postoji tek od Dejtona

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH kritički se osvrnuo na današnje obilježavanje neustavnog praznika Dana Republike Srpske naglasivši da je RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne BiH.

"Krajnje je vrijeme da zvaničnici manjeg bh. entiteta, napokon, shvate elementarnu pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Bećirović.

On je dodao da je svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta bh. entiteta RS s nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama neprihvatljiv, štetan i pravno neosnovan.

"Entiteti u državi Bosni i Hercegovini priznati su tek u Dejtonu, i kao takvi nemaju nikakakav kontinuitet i nisu historijski i demokratski formirane administrativno-teritorijalne jedinice. Nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH otvoreno je pozivanje na nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Nastavak ovakvog destruktivnog pristupa je svojevrsni poziv i uvertira u druga krivična djela protiv integriteta, suvereniteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine. Zato mora postojati odgovornost za antidejtonske i antiustavne poteze pojedinih političara iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta koji svojim antidejtonskim aktivnostima žele rušiti ustavni poredak države Bosne i Hercegovine", kazao je potpredsjednik SDP-a.

Podsjeća da je presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno je da se 9. januar 1992. može vezivati samo za sljedeće zločinačke aktivnosti: agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara.

"Dakle, i sudski i naučno je dokazano da je to jedan od najcrnjih datuma u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata. Obilježavanje 9. januara je antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski čin neodgovornih političara u manjem bh. entitetu RS. Tog dana je grupa odmetnutih poslanika legalne Skupštine Bosne i Hercegovine suprotno Ustavu proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije. Srpski narod u Bosni i Hercegovini treba da se ugleda na antifašiste Srbe koji su zajedno s antifašistima iz drugih naroda učestvovali na zasjedanjima ZAVNOBiH-a, a nikako na presuđene ratne zločince koji su proklamirali politiku razdvajanja naroda i ukidanja odluka ZAVNOBiH-a", zaključio je Bećirović.