Međunarodni dan
58

Bećirović: Romi moraju biti uključeni u sve demokratske procese

FENA
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predstavnicima Internacionalne romske unije-1971 (IRU-1971) Mehmedom Mujićem, Fadilom Hrustićem i Nedimom Sivčevićem i tom prilikom naglasio da će se kao član Predsjedništva BiH zalagati da Romi u BiH ostvaruju puna ljudska prava i građanske slobode.

Prvi potpredsjednik IRU-1971 Mehmed Mujić zahvalio je Bećiroviću na prijemu i rekao da su prvi put primljeni u Predsjedništvu BiH. Istakao je da ovakvi susreti doprinose nastojanjima Internacionalne romske unije-1971 da ostvari bolje rezultate za Rome u BiH.

Tokom susreta Bećirović je uputio je čestitku Romima u Bosni i Hercegovini i svijetu povodom Svjetskog dana Roma.

Poručio je da je Svjetski dan Roma prilika da se ukaže da Romi moraju biti uključeni u sve demokratske procese, bez diskriminacije. Izgradnja i razvitak društva utemeljenog na demokratskim vrijednostima i slobodama, te zaštiti ljudskih i manjinskih prava je općeprihvaćeni međunarodni standard kojem teže najrazvijenije države svijeta.

Naglašeno je da je je važno da svaki član društva, svaki građanin, te opće vrijednosti prepozna kao svoj lični cilj i ljudsku obavezu u svakodnevnom životu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.