Genocid u Srebrenici
185

Bećirović predstavio rezoluciju: UN je napravio grešku 1995. godine, ne treba je ponoviti 2024.

S. M.
U sjedištu UN-a u New Yorku održan je brifing o pripremama za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici i Nacrt rezolucije o Međunarodnom danu razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Prisutnima se obratio stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić i preživjela žrtva genocida u Srebrenici Azir Osmanović.

Bećirović je na samom početku izlaganja rekao da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrđeno je da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Najviši sudovi UN-a dokazali su šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Nijedan genocid nakon Drugog svjetskog rata nije tako detaljno dokumentovan kao genocid u Srebrenici. Haški tribunal je ostavio ogromnu arhivu o počinjenom genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima. Hašku zaostavštinu čini 2.5 miliona transkripata sudskih procesa, 422 hiljade dokumenta, 30 hiljada video zapisa", kazao je Bećirović.

Dodao je da je ukupno izrečeno 1.500 godina zatvora. Istakao je da Tribunal nije sudio narodima, već je utvrđivao individualnu odgovornost.

"UN su napravile grešku 1995. ali ne smiju napraviti novu grešku 2024. godine. Žrtve genocida i njihove porodice zaslužuju makar mali djelić pravde. U predloženom tekstu rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine poziva se na civilizacijske vrijednosti", istakao je Bećirović.

U nastavku je pročitao najvažnije tačke predložene rezolucije. Naveo je devet ključnih argumenata za usvajanje rezolucije.

"Prvi argument, jačanje kulture mira i ohrabrivanje pravde. Temeljni cilj ove rezolucije je izgradnja održivog mira i ohrabrivanja pravde istine i pomirenja u BiH i regiji Zapadnog Balkana, proces pomirenja se mora sastojati od sveukupnog oporavka društva, priznavanja genocida i zločina, prepoznavanje žrtava te kažnjavanja zločinaca, ali s fokusom na ishod koji će promovisati mir i pravdu", rekao je Bećirović.

Kao drugi argument naveo je Okretanje budućnosti, a ne prema prošlosti te da je smisao u naglašavanju izgradnje sigurnije budućnosti za nove generacije.

"Treći argument. Ona je u funkciji pomirenja u BiH i regionu dok je četvrti argument istitucionalna zaštita naslijeđa sudova UN-a.

Kao peti argument naglasio je da rezolucija predstavlja važnu poruku i upozorenje čovječanstvu.

"UN treba podsjećati na pravosnažne presude svojih sudova u Ruandi i Srebrenici jer trebaju služiti kao stalno upozorenje čovječanstvu. Ruandu i Srebrenicu ne smijemo nikada izbrisati iz kolektivne memorije čovječanstva.

Šesti argument koji je iznio Bećirović je solidarnost sa žrtvama, osuda zločinaca i sprečavanje negiranja genocida.

"Žrtve genocida su svakodnevno izložene napadima na njihovo dostojanstvo", kazao je Bećirović.

Sedmi argument je afirmacija kulture sjećanja.

"Osmi argument je da je rezolucija u funkciji dijaloga i izgradnje inkluzivnog društva.

Kao deveti argument on je kazao da rezolucija ima globalni značaj, jer potiče obrazovne sisteme da budu u funkciji prevencije genocida.

"Usvajanje rezolucije je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu. Uvjereni smo da je ova rezolucija podjednako važna za sve nas zajedno. Za svijet koliko i za Bosnu i Hercegovinu jer njom se nedvosmisleno iskazuje na globalnom nivou osuda genocida, podrška žrtvama, sprečavanje negiranja genocida i spremnost da zajedno radimo na prevenciji genocida", rekao je Bećirović.

Na kraju je kazao da je veoma važno da se razbije lažna propaganda koja pokušava rezoluciju predstaviti kao napad na jedan narod.

"Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostalo kao i svi građani naše države su integralni dio bosanskohercegovačkog jedinstva u različitostima. Tako je bilo i tako će i ostati. Rezolucija nije nikakva prijetnja srpskom narodu. Ne postoje genocidni narodi, postoje zločinci koji su odgovorni za genocid. Ne postoji ni jedan opravdan razlog da bilo koja država na svijetu ne podrži rezoluciju u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Pozivamo one koji lobiraju protiv nje da to prestanu raditi i da podrže njeno usvajanje. Sjećanjem čuvamo i dostojanstvo žrtava. Ovo je veliki ispit i za Ujedinjene nacije. Nadam se da će članice UN-a zaštiti međunarodno pravo i poslati poruku da ima nade za pravedniju budućnost čovječanstva", zaključio je Bećirović.