Konkretni prijedlozi
186

Bećirović pozvao NATO da nam upute poziv za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH

N. V.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović u posjeti je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Nakon sastanka su se obratili javnosti, a Bećirović je poručio da je "BiH pred vratima NATO-a", navodeći prijedloge koje je iznio Stoltenbergu.

Prvi se obratio Stoltenberg, koji je uobičajeno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a za šta je Bećirović kazao da građanima BiH te riječi mnogo znače.

Stoltenberg je kazao kako je u NATO stigla preporuka da BiH dobije kandidatski status s obzirom na progres koji smo napravili.

"Pozdravljamo napore u jačanju saradnje OS BiH i NATO-a i jačanje vaših mogućnosti u okviru NATO standarda. Spremni smo jačati politički dijalog i saradnju u cilju naše zajedničke budućnosti i sigurnosti", kazao je Stoltenberg, ističući potrebe za reformama.

Bećirović je pak nabrojao mnoge reforme i usvojene zakone u BiH iz oblasti odbrane, čime objašnjava da je BiH jasno opredijeljena i spremna za Alijansu.

"Sada smo pred vratima NATO-a i tu šansu trebamo iskoristiti zbog svih građana BiH... Ispunjeni su svi formalni uvjeti da se BiH uputi zahtjev za članstvo u NATO

U skladu s tim stavom da je BiH spremna za NATO, Bećirović je predložio Stoltenbergu nekoliko stvari, između ostalog da nam pošalju konačni poziv u NATO te da obnove prisustvo u vojnim bazama u BiH.

"Predložio sam i konkretne prijedloge, između ostalog da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje akcionog plana za članstvo definira viši i konkretniji nivo povezanosti BiH i NATO. Predložio sam periodično održavanje sastanaka i eventualno prisustvo NATO-a u vojnim bazama u BiH kako bi se preveniralo narušavanje mira, a svi smo svjedoci da u posljednje vrijeme nažalost imamo takve poteze. Na koncu, predložio sam da NATO napravi važan korak i da nam upute poziv za članstvo u NATO-u", kazao je Bećirović.

Bećirović je još kazao da je NATO jedan od ključnih faktora koji je osigurao mir i stabilnost u BiH i da građani to cijene.

"NATO je Dejtonom dobio mandat da uspostavi snage u BiH u slučaju bilo kakvog ugrožavanja mira, NATO ima jasnu međunarodnu nadležnost da reaguje. Podržavam eventualno prisustvo NATO snaga u vojnim bazama u BiH. Punopravno članstvo je jedan od naših strateških prioriteta", poručio je.

On kaže da su državni organi BiH usvojili sve potrebne zakonske, strateške i konceptualne dokumente u oblasti odbrane i da smo sada spremni za zajedničko djelovanje u skladu s NATO standardima.