Glasanje je sutra
305

Bećirović: "Pozivam Parlament FBiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda"

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom glasanja o izboru sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se dan uoči samog glasanja i pozvao zastupnike da ne podrže izbor Marina Vukoje.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH će sutra glasati da li će Marin Vukoja, inače kandidat za kojeg s eveže d aje blizak HDZ-u biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH. Vukoja je jedini kandidat, jer je ranije komisija sastavljena od članova iz različitih stranaka, većinom glasova kadrova iz stranaka većine odlučila da se na glasanje neće slati lista više kandidata, već samo prvoplasirani.

"Principijelno i dosljedno, već duže vrijeme naglašavam da zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe nezavisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudija Ustavnog suda BiH. Za sudiju Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima", kaže Bećirović.

Prema Ustavu BiH i zakonima, sudije Ustavnog suda BiH iz bosanskohercegovačkih entiteta biraju entitetski zakonodavni organi i oni trebaju iskazati punu odgovornost i ozbiljnost.

"Dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudija Ustavnog suda BiH. Naime, zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju sudiju, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Komisije za izbor i imenovanje", istakao je Bećirović.

Evidentno je da Bećirović ovim kritikuje činjenicu što se pristalo da je Vukoja jedini kandidat.

"Komisija za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružila adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat HDZ-a (između više od deset drugih kandidata, među kojima su i aktuelne sudije, profesori i doktori pravnih nauka, dokazani pravni praktičari i drugi ugledni pravnici), spada u red istaknutih pravnika visokih moralnih kvaliteta. Na listi uspješnih kandidata, ispod prvoplasiranog kandidata, komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je rangirala brojne druge pravnike koji su, prema kriterijima i standardima pravničke struke i nauke, pravničke prakse, pa i ustavnosudske prakse, prima facie, zaslužili da budu bolje plasirani od prvoplasiranog na listi kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. Izbor sudija Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka. Niko nema pravo da određuje sudije Ustavnog suda BiH na neformalnim međustranačkim sastancima i da legalno izabrane organe vlasti pretvara u puke izvršioce dogovora stranačkih čelnika", poručio je Bećirović.

Na kraju dodaje da je vrijeme da se prekine loša politička praksa koja je uspostavljena u prethodnim decenijama, prema kojoj se u Ustavni sud BiH biraju podobni stranački kandidati a ne istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta.

"Također, u Ustavni sud BiH ne biraju se predstavnici konstitutivnih naroda, unaprijed određeni od strane političkih stranaka. Na kraju, iako Predsjedništvo BiH ne učestvuje u izboru sudija Ustavnog suda BiH, pozivam Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH", zaključio je Bećirović.