{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović posjetio Potočare i susreo se s Fatom Orlović

S
2.11.2011. u 13:46
0
0
Bećirović posjetio Potočare i susreo se s Fatom Orlović
0
Bećirović posjetio Potočare i susreo se s Fatom Orlović
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Bećirović posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, položio vijenac i odao počast žrtvama genocida izvršenog u julu 1995. godine.
Predsjedavajući Bećirović se danas sreo sa članicama udruženja majki Srebrenice.

"Kao građanin i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetom Memorijalnom centru Srebrenica želim još jednom ukazati na strašne zločine koji su prije 16 godina izvršeni planski i sistematično. Danas sam ovdje da poručim da ne samo 11. jula nego niti jednog dana ne smijemo zaboravljati na zbivanja koja je Međunarodni sud pravde u Hagu za ratne zločine proglasio genocidom u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka Srebrenice i njene okoline. Ukoliko iskreno želimo od ove zemlje stvoriti demokratsko društvo, društvo jednakih pojedinaca, naroda i građana, Srebrenica nam uvijek i u svakom trenutku mora biti upozorenje na scenarije kakvi se ostvaruju kada se bira put nacionalizma i nasilja. S druge strane, treba podsjetiti i na činjenicu da se jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata desio uprkos prisustvu i garancijama Ujedinjenih nacija. Počinjene greške i njih čine odgovornim za oporavak ovog područja'', kazao je on.

Ovom prilikom Bećirović je još istakao: ''Prošlost Srebrenice ne možemo izbrisati ali moramo činiti sve da se ispravi ogromna nepravda nanesena ovom kraju i njegovim građanima. Svi se moramo snažno truditi da ovaj kraj obilježe svestrani napredak i povratak međusobnog povjerenja i zato naša pažnja ne smije biti usmjerena samo na Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Obavezni smo podržati svaki pozitivan pomak i povratak normalnog života i suživota u ovaj dio zemlje. Jer, uspijemo li u Srebrenici, uspjet ćemo u cijeloj Bosni i Hercegovini."

Bećirović se danas susreo i sa sa Fatom Orlović, koja već 11 godina vodi spor zbog gradnje pravoslavne crkve u dvorištu njene porodične kuće. Fata Orlović je upoznala Denisa Bećirovića o stanju njenih sudskih procesa i najnovijim zbivanjima u vezi sa njihovim rješavanjem, ističući kako se bori da ona i njena porodica raspolažu njenom imovinom.

Fati Orlović je obećao da će, kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, učiniti sve što je u njegovoj moći da pravda bude zadovoljena i da će u tom cilju poslati pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetu Halilović, predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću i predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku.

Dodao je da je Fata Orlović simbol neravnopravne borbe pojedinca protiv sile i bezakonja, po čemu je postala prepoznatiljiva van granica Bosne i Hercegovine. Također, istakao je da u Bosni i Hercegovini neće biti sreće sve dok se pravoslavni objekti ne ukolne sa muslimanske/bošnjačke zemlje, odnosno dok se muslimanski/bošnjački objekti ne uklone sa pravoslavne zemlje, jer je apsurdno da se ovakvim pitanjima bavimo 16 godina nakon Dejtona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: