BiH
9

Bećirović: Pitajte Predsjedništvo zašto nismo ispoštovali rok do 9. decembra

FENA
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je Agenciji Fena da je tek danas u 14 sati Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu zaprimljen u pisarnici Parlamentarne skupštine BiH.

Dodao je da je nakon toga, kao predsjedavajući Predstavničkog doma, obavio konsultacije sa članovima Kolegija.

"Odlučili smo zajedno da sjednicu Predstavničkog doma na kojoj ćemo raspravljati i o budžetu BiH za 2014. godinu zakažemo za četvrtak u 10 sati", kazao je Bećirović.

Konstatirali smo, naveo je, da smo dovedeni u jedan vrlo nezahvalan položaj, „jer znamo da poslanicima nismo ostavili vremena koliko je to bilo potrebno da imaju priliku da se kvalitetno pripreme za ovu raspravu“.

"Međutim, ipak smo odlučili da ostavimo nekih 48 sati da i poslanicima tokom dana ili sutra ujutro dođe budžet, da ga dobro iščitaju, a onda u četvrtak na sjednici da otvorimo raspravu o budžetu. Zašto nismo ispoštovali ovaj rok do 9. decembra, to je pitanje za Predsjedništvo BiH koje evidentno nije uradilo svoj dio posla na način kako je to propisivao i Ustav i Poslovnik i jednog i drugog doma unutar Parlamentarne skupštine BiH", kazao je Bećirović.

Treba reći, dodao je, da je Predsjedništvo BiH bilo dužno, prema Poslovniku Predstavničkog doma, „da nama budžet dostavi 15. oktobra ove godine“.

"Dakle, jasno je svima da budžet u parlamentarnim klupama kasni gotovo dva mjeseca, što je apsolutno nedopustivo", kazao je Bećirović Feni.