Rezolucija o Srebrenici
294

Bećirović: Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda BiH u 21. stoljeću

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je održao konferenciju za medije nakon što je jučer u Generalnoj skupštini UN-a usvojena Rezolucija o Srebrenici.

"Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih pobjeda i političkih pobjeda BIH u 21. stoljeću. Bili smo u potpuno neravnopravnom položaju u odnosu na neuporedivo brojnije diplomatije Rusije, Srbije, Sjeverne Koreje i drugih zemalja, ali u saradnji s našim saveznicima smo pobjedili. Rezolucija je mala satisfakcija porodicama žrtvama genocida. Trebamo biti dostojanstveni i odmjereni u izjavama. Ne želimo likovati i slaviti zbog ovog velikog diplomatskog uspjeha", naveo je.

Bećirović je kazao da ova Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

"Ovo je nova šansa za katarzu i prilika za rasčišćavanje sa presuđenim ratnim zločincima. Hvala prijateljima i državama koje su pomogle da ova Rezolucija bude usvojena", dodao je.

Kaže da rezultat glasanja u UN-u je iznad njegovih očekivanja s obzirom da zna s kakvom snažnom diplomatskom mašinerijom je BiH bila suočena.

"84 glasa 'za' i 19 protiv je velika i ubjedljiva pobjeda. 68 uzdržane države ne negiraju presude sudova UN-a, mnogi od ambasadora ovih država su mi i direktno rekli da priznaju genocid u Srebrenici. I ove države će obilježavati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici."

Istakao je da poziv da glasaju protiv rezolucije nisu prihvatile 152 države članice UN-a, plus neke države koje nisu bile u sali tokom glasanja.

"Suzdržani su uvijek podrška većini, a ne manjini. Da su suzdržane zemlje željele srušiti rezoluciju, glasale bi protiv, ali to nisu uočili. Sada se možemo pitati zašto su nakon takvih diskusija bili suzdržani. Zato što su znali da rezolucija ima veliku podršku i dali su sebi političkog prostora zbog geopolitočkih i geoekonomskih razloga. Ne treba nasjedati na propagandu i da pravimo neprijatelje od onih s kojima možemo i trebamo sarađivati", dodao je.

Još jednom je naglasio da tekst Rezolucije o Srebrenici ne može biti sporan niti jednoj demokratskoj i civiliziranoj državi na svijetu.

Bećirović je istakao da je aktivnosti u vezi izrade teksta Rezolucije pokrenuo po stupanju na mandat u Predsjedništvu BiH, a da su aktivnosti intenzivirane u proteklih 12 mjeseci.

"Riječ je o jednom od najkomplesnihjih projekata koji je podrazumijevao brojne aktivnosti. Održao sam stotine sastanaka sa predsjednicima, ambasadorima, premijerima, ministrima. Gotovo da nema države na svijetu s kojom nisam uspostavio neki oblik komunikacije. Dokazao sam da se ozbiljna politka ne vodi ispražnim riječima", poručio je.

Komentarišući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa Rezolucijom, Bećirović je kazao da Aleksandar Vučić nije predsjednik svih Srba već predsjednik Republike Srbije.