{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Od Stefanovića tražim zvanično izvinjenje državi BiH

F
22.8.2012. u 13:55
3
55
Bećirović: Od Stefanovića tražim zvanično izvinjenje državi BiH
3
Bećirović: Od Stefanovića tražim zvanično izvinjenje državi BiH
Denis Bećirović
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su stavovi i ocjene predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića nedopustivi i neprihvatljivi.
Podsjetio je da je u vezi s tim zvanično poslao pismo predsjedniku Skupštine Srbije i rekao da se nijedna administrativno-teritorijalna jedinica u državi BiH ne može proglašavati državom.

"Republika Srpska nikada nije bila država, nije ni danas država niti će ikada biti država", kazao je Bećirović dodajući da ovakvi stavovi zvaničnika Republike Srbije predstavljaju kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog sastavnog dijela.

On je podsjetio da je prošle godine s predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović razgovarao o unapređenju međudržavnih odnosa, rješavanju spornih pitanja između dvije države i pokušaju uspostavljanja kvalitetnijih odnosa između dva državna parlamenta.

Po njegovim riječima, ovo što je uradio Stefanović je veliki korak unazad.

"Zbog toga od Stefanovića tražim zvanično izvinjenje državi BiH, a ako Stefanović nastavi i dalje da govori da je bh. entitet Republika Srpska država, onda želim reći da on pravi veliki rizik. Rizikuje da zvaničnici u BiH, Mađarskoj, Vojvodini, Sandžaku, nekim drugim dijelovima Evrope i svijeta počnu govoriti da su i Vojvodina i Sandžak države. Mislim da bi Stefanović trebao razmisliti i o tome", upozorio je Bećirović.

Naša opcija i naš izbor, istaknuo je on, nije konfrontacija, međutim ako se nastavi iskazivanje velikodržavnih apetita naspram države BiH "odgovorno tvrdim da u ovoj zemlji ima znanja i pameti i hrabrosti da se ova zemlja brani političkim i demokratskim sredstvima", poruči je Bećirović.

Osvrćući se na inicijativu SDS-a za njegovu smjenu zato što je odgovorio predsjedniku Narodne Skupštine Republike Srbije, Bećirović je kazao da je ovo priča koja se mora pojasniti i razjasniti isključivo na relaciji država BiH-država Srbija.

U toj raspravi na relaciji država BiH-država Srbija, kazao je Bećirović, pozivam sve u BiH pa čak i SDS da se ne stavljaju na stranu Stefanovića već da štite i brane interese svoje domovine BiH.

On je pozvao predsjednika SDS-a da bude do kraja principijelan, ističući da se ne može politika voditi dvostrukim mjerilima i dvostrukim aršinima.

Bećirović je novinarima pokazao pisma koja su slali članovi kolegija iz RS-a, prije svega član kolegija koji dolazi iz SDS-a, a da pri tome, kako je kazao, nisu nikoga pitali, ni s kim se konsultovali i da pri tome nisu imali saglasnost kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

"Ovo je neoboriv dokaz da Bosić očigledno ima dvostruke aršine i dvostruka mjerila. Na takve aršine ne pristajem i ovo tretiram kao pokušaj discipliniranja svih onih koji se usude da brane državu BiH. Bosićeva i SDS-ova poruka je ili ćutite, ili ćete biti smijenjeni. Moj odgovor na ovakve prijetnje je vrlo jasan i nedvosmislen - ne bojim se nikakve smjene i država BiH je mnogo i preča i važnija od moje funkcije i od bilo koje funkcije u ovoj zemlji", kazao je Bećirović.

Govorio je i o potrebi izgradnje nove politike odbrane državnosti BiH.

Po njegovim riječima, postoje snage koje uopće više ne kriju da hoće podjelu i razbijanje države BiH.

"Ti udari na BiH su intenzivirani naročito u posljednjih šest godina. I ovo nije, kako neki žele predstaviti, predizborna kampanja, ovo je intenziviranje realizacije projekta uništenja države BiH.

Zbog toga u odbrani države BiH, bez obzira koliko će ovo naići na različite poglede u zemlji, pozivam sve stranke u BiH koje priznaju da je samo država, država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti da ostave po strani sve individualne, grupne i stranačke interese, sve lične sujete i ambicije i da na državnom nivou pokušamo izgraditi minimalni konsenzus odbrane države BiH", kazao je Bećirović.

Najavio je da će uputiti posebno pismo predsjednicima svih političkih stranaka u BiH u kojem će pokušati inicirati i njihovo očitovanje u vezi s negiranjem Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

"U ovoj državi postoji razne vrste podjela među strankama, ali mislim da je krajnje vrijeme za BiH da se razjasni glavna stvar u ovoj zemlji, ko jeste za državu BiH, ko priznaje državu BiH, a ko ne priznaje državu BiH", kazao je Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: