Član Predsjedništva BiH
0

Bećirović o smrti profesora Esada Zgodića: Njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za BiH

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je saučešće povodom smrti profesora emeritusa Esada Zgodića, dugogodišnjeg profesora Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Profesor emeritus Esad Zgodić preminuo je danas u 74. godini u Sarajevu, a tim povodom obratio se i Bećirović rekavši da ga je duboko potresla vijest o smrti profesora.

"Njegov odlazak ostavlja veliku prazninu u akademskoj zajednici i cijelom bosanskohercegovačkom društvu. Profesor Esad Zgodić dao je neprocjenjiv doprinos nauci, o čemu svjedoči ogroman naučno-istraživački opus koji ostaje iza njega. Ostat će upamćen kao autor brojnih knjiga, značajnog broja naučnih, stručnih i publicističkih radova", naznačio je Bećirović.

Navodi da je profesor Zgodić bio izuzetno predan, vrstan i beskompromisan istraživač, te veoma cijenjen naučnik u akademskoj zajednici i poštovan među kolegama i studentima brojnih generacija, kojima je nesebično prenosio znanje.

"Profesor Zgodić je istinski primjer angažiranog intelektualca i njegova smrt je veliki i nenadoknadiv gubitak za Bosnu i Hercegovinu. Bio je dobar i inspirativan čovjek. Njegova beskrajna mudrost i prijateljstvo zauvijek će ostati urezani u mom sjećanju. Porodici, prijateljima i svima koji su imali čast i privilegiju poznavati uvaženog profesora emeritusa Esada Zgodića upućujem iskreno saučešće", kazao je Bećirović.