Zajednički projekt
1.2k

Bećirović: Neću prešutjeti napade na BiH, ovo je zemlja za koju se vrijedi boriti

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Denis Bećirović prihvatio je na današnjoj Konvenciji SDP-a kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, kako je to kazao, iz odgovornosti prema Bosni i Hercegovini.

"Prihvatio sam kandidaturu jer ona nije individualna, već projekt svih nas za pravedniju državu. Projekt koji vraća nadu i pogled u budućnost. Svjestan sam da sada kreću medijski i svi drugi napadi na mene. Prešutjet ću ih, ali neću prešutjet napade na Bosnu i Hercegovinu", poručio je Bećirović.

Nepomenuo je da je kandidaturu prihvatio u ime obespravljenih i onih kojima je BiH u srcu.

"Počinjemo naš zajednički put prema zajedničkoj pobjedi. To mora biti pobjeda države Bosne i Hercegovine. To mora biti pobjeda pod zastavom domovine Bosne i Hercegovine. Mi nemamo ni rezervne domovine, ni rezervne zastave, možete nas vidjeti samo pod zastavom države Bosne i Hercegovine. Mi poštujemo tuđe zastave", rekao je Bećirović.

Istakao je da je Bosni i Hercegovini potrebna katarza.

"Moramo se organizirati tako da svaki segment naših institucija počne raditi. Učinit ćemo sve da uspostavimo regionalnu saradnju, ali ne dozvoljavajući velikodržavnim projektima susjednih zemalja da uništavaju Bosnu i Hercegovinu", naveo je Bećirović.

Istakao je da će se zalagati za ustavnu ravnopravnost svih građana, zakonsku ravnopravnost svih religija i jezički ravnopravnost svih naroda.

"Bošnjak ili Bosanac. Antifašista ili demokrata. Musliman ili socijaldemokrata. Za mene nema dileme. Odgovor je i-i-i... I Bošnjak i Bosanac, i antifašista i demokrata, i musliman i socijaldemokrata", poručio je Bećirović.

Istakao je da je država neophodna kako se ponovo ne bi desili progoni, stradanja i ubijanja.

"Moramo pokazati da smo zemlja humanih i savjesnih ljudi, onih koji nemaju kratko pamćenje, da smo država ljudskosti, država pravde. Nama terbaju lideri koji su spremni žrtvovati sebe za ostvarenje sna. Pravi državnici govore ljudima ne ono što vole, nego ono što trebaju čuti. Bolje je izgubiti izbore govoreći istinu, nego pobijediti šireći laži", rekao je Bećirović.

Istakao je da Bosna i Hercegovina danas treba jednakost, ravnopravnost i solidarnost.

"Imati državu u srcu Evrope je velika odgovornost i velika obaveza, ali ujedno i velika čast", istakao je Bećirović.

Poručio je da, dok drugi budu vodili ratove, Bosna i Hercegovina će sklapati brakove.

"Ovo je zemlja za koju se vrijedi boriti. Živjela vječno Bosna i Hercegovina", zaključio je Bećirović.