New York
6

Bećirović nastavio lobirati za rezoluciju o Srebrenici, sastao se s ambasadorima šest zemalja

A. L.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je danas u New Yorku odvojene sastanke s ambasadorima UN-a šest zemalja.

Bećirović je razgovarao sa ambasadorima Grčke Evangelosom Sekerisom, Jamajke Brianom Wallaceom, Republike Liberije Sarah Safyn Fyneah, Bruneja Hajah Noor Qamar binti Haji Sulaiman, Kraljevine Bahrein Jamalom Faresom Alrowaieijem i ambasadorom Republike Sudan Al-Harithom Mohamedom.

Tokom razgovora sa Sekerisom i Wallaceom istakao je da međunarodna zajednica ima obavezu prema žrtvama genocida, ali i obavezu prema civilizaciji, da ne dopusti da se genocid desi bilo kada i bilo gdje.

"Da bi smo u tome uspjeli, rezolucija, kojom će se probuditi moderni svijet, mora biti usvojena. U vremenima globalnih previranja, okupljanje oko civilizacijskih vrijednosti mira i pravde je od historijske važnosti. Na takav način se mogu stvoriti preduslovi za jačanje povjerenja na globalnom nivou i trasiranja zajedničke borbe na prevenciji genocida u budućnosti", rekao je Bećirović.

Dodao je da rezolucija nije usmjerena ni protiv jednog naroda.

"Njena suština je prevencija genocida i obrazovanje novih generacija u duhu mira i tolerancije. Zato ohrabruje da se i u susjednoj Srbiji javlja sve više glasova koji shvataju da je ova rezolucija u interesu i ove države", dodao je.

Tokom sastanka s ambasadoricom Republike Liberije u UN-u

Sarah Safyn Fyneah ukazao je na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Tokom sastanka Bećirović je istakao da usvajanje rezolucije predstavlja civilizacijski čin solidarnosti sa žrtvama genocida i njihovim porodicama. Naglasio je da ne postoji nijedan pravni, politički, moralni ni historijski razlog da bilo koja država svijeta ne glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"Rezolucija je u interesu cijelog čovječanstva i njene poruke su univerzalne. Njenim usvajanjem biće upućena poruka o važnosti izgradnje održivog mira, prevencije genocida i obrazovanja mladih generacija u duhu tolerancije i zajedništva", rekao je Bećirović.

Tokom razgovora sa ambasadorom Bruneja u UN-u Hajah Noor Qamar binti Haji Sulaiman Bećirović je ukazao na značaj podrške Bosni i Hercegovini od strane zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), koju čini 57 zemalja, a u kojoj Bosna i Hercegovina ima status posmatrača.

Bećirović je rekao da je važno da je početkom maja ove godine na samitu OIC-a u Republici Gambiji, 57 zemalja članica usvojilo deklaraciju u kojoj se daje podrška rezoluciji o proglašenju 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Također, istaknuto je da je na 15. samitu OIC-a ponovljena podrška nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i multietničkoj, multikulturalnoj i multireligijskoj strukturi Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije usvojene na 38. sastanku OIC-ovog Vijeća ministara vanjskih poslova (CFM), održanom u Astani 2011. godine i naknadne rezolucije, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Mauritaniji, 2023. godine, kojom se poziva islamski svijet da obilježava 11. juli kao Dan žalosti.

Bećirović i ambasadorica Bruneja Hajah Noor Qamar binti Haji Sulaiman poručili su da je važno poslati poruku da međunarodna zajednica ima obavezu da spriječi ponavljanje sličnih zločina bilo gdje u svijetu.

Kad su u pitanju razgovori sa ambasadorima Kraljevine Bahrein Jamalom Faresom Alrowaieijem i ambasadorom Republike Sudan Al-Harithom Mohamedom Bećirović je istakao da će se usvajanjem rezolucije doprinijeti da se zločin genocida više nikada ne ponovi.

On je naglasio da se institucionalnom zaštitom naslijeđa tribunala i sudova UN-a istovremeno štite temeljni principi na kojima počiva UN. Usvajanje rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice je u funkciji prevencije genocida.

"Radi budućeg rada i očuvanja kredibiliteta UN-a važno je da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprečavanju genocida u Srebrenici", rekao je.

Bećirović je rekao da je potrebno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, kao što je to učinila i u Rezoluciji o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Ruandi.

"UN će usvajanjem rezolucije o Srebrenici i širenjem istine, potvrđene presudama međunarodnih sudova, pokrenuti globalni proces prevencije genocida", istakao je Bećirović.