Parlament BiH
38

Bećirović izmjene Krivičnog zakona uputio u Parlament BiH, zatvor za negiranje genocida

Piše: I. Č.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović predstavio je na današnjoj konferenciji za medije razloge, sadržaje i važnosti usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na zabranu negiranja, poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja zločina genocida, holokausta i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

"Moram reći da smo na izradi i pripremi ovog teksta radili posljednja četiri mjeseca, zajedno s predstavnicima udruženja. Kao ovlašteni predlagač jučer sam i zvanično ovaj prijedlog zakona uputio u parlamentarnu proceduru", kazao je Bećirović, dodavši da ga j podržalo 37 udruženja žrtava i civilnih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je u postratnom periodu teško pronaći primjer da je u parlamentarnu proceduru došao jedan zakon s tako velikom podrškom.

"Ovaj zakon je izvan i iznad stranačkog karaktera. To je zakon koji treba da podrže svi dobronamjerni ljudi u Bosni i Hercegovini. Četiri su glavna razloga zbog kojih predlažemo ovaj zakon: 1. Zato što nikad ne smijemo odustati od borbe za istinu i pravdu; 2. Zalaganje za potpunu implementaciju presude Međunarodnog suda pravde nema rok trajanja; 3. Ovaj zakon je potreban i radi živih i radi mrtvih; 4. Tekst ovog zakona treba doprinijeti pomirenju i pravdi", rekao je Bećirović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Navodi da se tekstom zakona, u najkraćem, zabranjuje javno poricanje teškog umanjenja zločina, genocida, holokausta i zločina protiv civilnog stanovništva.

"Zabranjuje se javno poricanje svih presuda utvrđenih na međunarodnim i domaćim sudovima. Za sve one koji budu kršili ovu odredbu zakona, ovaj tekst zakona predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do tri godine. Također se zabranjuje distribuiranje materijala u cilju poricanja, negiranja, minimiziranja ili odobravanja zločina", poručio je Bećirović, dodavši također da zakon predviđa zabranu negiranja presuda.

Ističe da taj zakon ima čvrst ustavni osnov za usvajanje te da su u samom tekstu navedeni razlozi zbog kojih ga treba usvojiti.

"Poricanje genocida predstavlja posljednju fazu genocida. Mi to u Bosni i Hercegovini moramo znati", kazao je Denis Bećirović.