Sastao se sa papom
69

Bećirović iz Vatikana: Pobjeda ideje Bosne je ujedno i pobjeda ujedinjene Evrope

V. K.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je danas Vatikan gdje se sastao sa papom Franjom, a tim povodom u izjavi za bh. javnost govorio je o detaljima susreta.

U obraćanju javnosti, Bećirović je rekao kako Vatikan podržava suverenitet Bosne i Hercegovine.

"Danas sam u papinskoj palati tokom privatne audijencije razgovarao s papom Franjom. Sveta Stolica priznala je BiH 7. aprila 1992. godine. Više od 30 godina podržavaju nezavisnost, suverenitet BiH kao i težnju naše države da postane punopravna članica EU. Moja je obaveza da iskažem poštovanje prema prijateljima BiH i radim na jačanju prijateljskih veza", rekao je Bećirović.

Također, izjavio je kako se u ime svih građana BiH zahvalio papi na podršci Bosni i Hercegovini.

"Tokom razgovora govorili smo o važnosti očuvanja mira i univerzalnih vrijednosti. Naglasio sam važnost dokumenta o ljudskom bratstvu. Ovaj važan dokument trebao bi i novim generacijama biti vodič prema kulturi uzajamnog poštovanja. Pobjeda ideje Bosne je pobjeda ideje ujedinjene i slobodne Evrope. U okviru buduće saradnje, predložio sam nastavak aktivnosti na povezivanju arhiva Vatikana sa arhivima Bosne i Hercegovine", zaključio je član predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.