Susret u New Yorku
66

Bećirović i s ambasadorom UAE razgovarao o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

B. R.
Mohamed Abushahab i Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Mohamed Abushahab i Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) je u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku razgovarao s ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom Abushahabom.
Kako su saopćili iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bećirović je tokom razgovora poručio da je važno da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici jer će se time pokazati posvećenost pravdi i istini, a istovremeno i odati priznanje porodicama žrtava genocida koje su svakodnevno izložene uvredama negatora genocida.

Napomenuo je da su genocid u Srebrenici potvrdila dva UN-ova suda te je konstatovao da oni koji poštuju međunarodno pravo trebaju imati jasan stav o počinjenom genocidu u Srebrenici. Prema njegovim riječima, poštovanjem presuda UN-ovih sudova čuva se i kredibilitet ove međunarodne organizacije.

Bećirović je ukazao na važnost da je početkom maja ove godine na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Gambiji 57 država članica ove organizacije usvojilo deklaraciju kojom se daje podrška rezoluciji kojom bi se 11. juli proglasio međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Podsjetio je na usvojenu rezoluciju na 38. sastanku OIC-ovog Vijeća ministara vanjskih poslova (CFM), održanom u Astani 2011., i naknadne rezolucije, uključujući i rezoluciju usvojenu u Mauritaniji 2023., kojom se poziva islamski svijet da obilježava 11. juli kao Dan žalosti, saopćili su iz Predsjedništva BiH.

Generalna skupština UN-a će sutra razmatrati rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Predsjedavajući Predsjedništva Bećirović je već nekoliko dana u New Yorku gdje s predstavnicima država iz cijelog svijeta razgovara o ovoj rezoluciji u cilju njenog usvajanja.