Zvanični sastanak
57

Bećirović i kralj Filip razgovarali o mnogim temama od interesa za BiH i Belgiju

V. K.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović nakon audijencije kod kralja Filipa zadržao se u razgovoru s Kraljem Belgijanaca, kako glasi oficijelna titula belgijskog suverena, koji je ujedno šef države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

U dužem, prijateljskom razgovoru, Bećirović je razgovarao o nizu značajnih tema koje su od obostranog interesa za dvije zemlje u godini kada Belgija i Bosna i Hercegovina, osim što imaju odlične prijateljske bilateralne veze, obilježavaju i punih 30 godina diplomatskih odnosa.

Kralj Filip pokazao je interes za aktuelnu društveno-političku situaciju u našoj zemlji na putu ka euroatlanskim integracijama, o čemu ga je Bećirović detaljno informisao.

Dotičući i historijsku perspektivu Bosne i Hercegovine, iz naše neposredne - sve do srednjovjekovne - kraljevske historije Bosne, Bećirović je govorio o nekim interesantnim detaljima iz te prošlosti nailazeći na poseban interes belgijskog suverena. Ujedno je i pozvao kralja Filipa da ponovo posjeti Bosnu i Hercegovinu.