|

Bećirović: Dodik svoje ucjene može okačiti "mačku o rep", samo mu zapadne sile smetaju

Bećirović: Dodik svoje ucjene može okačiti "mačku o rep", samo mu zapadne sile smetaju
71
Er. M.
14.2.2020. u 12:40
40
komentara
71

dijeljenja
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović rekao je da predsjedniku SNSD-a smeta zapadni utjecaj u BiH, ali ne i utjecaj Rusije i Srbije.
Bećirović je nakon sjednice Doma narod Parlamentarne skupštine BiH rekao da je ponudio konkretan prijedlog zbog postupanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji želi urušiti Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

"Jutros sam i zvanično uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog da dođemo do amandmana na Ustav BiH kojim ćemo omogućiti da predsjednik Evropskog suda za ljudska prava umjesto dosadašnja tri člana Ustavnog suda BiH ubuduće predlaže šest članova", rekao je Bećirović.

Istakao je da je cilj da se kompletan ustavnopravni sistem BiH što brže i kvalitetnije usklađuje s evropskim pravnim naslijeđem i standardima. Na pitanje zbog čega su strane sudije važne u Ustavnom sudu BiH, Bećirović je odgovorio da u BiH postoje dvije političke strane: prve misle da je budućnost u EU i NATO integracijama, a druge u rusko-azijskim integracijama.

"Mislim da se trebamo okrenuti isključivo NATO savezu i prema EU. Ako neko želi protjerati mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH i to brutalnim pritiskom ono što je zacrtano u BiH, sasvim je legitimno da na pristojan način predložim dopunu s puno boljim argumentima", kazao je Bećirović.

Istakao je da se dijalog može voditi isključivo u organima države BiH, dodajući da nisu tačni navodi Nikole Špirića da on širi mržnju.

"Danas smo imali tačku gdje smo trebali glasati o zakonu kojim se zabranjuje izazivanje i raspirivanje mržnje. Ti pojedinci su glasali protiv", rekao je Bećirović.

Na pitanje o tome zbog čega političarima iz RS-a smetaju strane sudije u Ustavnom sudu BiH, on je odgovorio da politika Milorada Dodika ne želi iskreno isključiti strani faktor iz BiH.

"Oni žele protjerati utjecaj zapadnih sila u BiH. Njima ne smeta ruski i srbijanski utjecaj u BiH. Zato oni teže da protjeraju strane sudije iz BiH", ocijenio je Bećirović.

On je rekao da Dodik svoje ucjene može okačiti mačku o rep i da očekuje jasnu reakciju Tužilaštva BiH i OHR-a.

"OHR je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. U ovakvim situacijama oni moraju reagovati. Kako se ponaša Milorad Dodik, on će vjerovatno do toga i doći"; rekao je Bećirović.

Zaključio je riječima kako ne vjeruje da će se sudije u Ustavnom sudu BiH koji su pripadnici srpskog naroda povući iz Ustavnog suda BiH.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...