{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Cjelovita i nezavisna BiH nema demokratsku alternativu

F
18.4.2012. u 11:58
3
8
Bećirović: Cjelovita i nezavisna BiH nema demokratsku alternativu
3
Bećirović: Cjelovita i nezavisna BiH nema demokratsku alternativu
Denis Bećirović
U povodu objavljivanja publikacije "Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja", zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović oglasio se saopćenjem za javnost u kome navodi da "zbog svega što se u njenoj dosadašnjoj historiji dešavalo, cjelovita, demokratska i evropska BiH jednostavno nema alternativu".
"Na žalost autora, naivno pojašnjenje da je riječ o predlošku za intelektualnu vježbu koja će podstaći kreatore politika u BiH da budu odlučniji u reformskim aktivnostima ne uspijeva potisnuti ukupan doživljaj famoznog petog scenarija iz publikacije "Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja". Ovaj dokument je i kontraproduktivan i veoma štetan za odnose u Bosni i Hercegovini", kaže Bećirović.

U zemlji u kojoj se još traže posmrtni ostaci žrtava genocida i ratnih zločina koje su pobijene s ciljem da se BiH nepovratno podijeli, neodgovorno predviđanje disolucije kao moguće opcije za budućnost ove države predstavlja vrhunsko licemjerje, nepoštivanje njenog bića, njene historije, njenih naroda i svakog njenog građanina. Upravo takvo osjećanje nameće se nakon što je Fondacija 'Friedrich Ebert' prezentirala publikaciju "Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja", naglasio je Bećirović.

Smatra da "čak i ako je disolucija BiH navedena kao jedan od pet različitih smjerova kojim bosanskohercegovački voz može krenuti, autori ovog pamfleta morali bi znati da ne postoji ni praktična ni teoretska mogućnost za scenarij disolucije".

U slučaju BiH nema mirnih razlaza, nema čistih linija, čehoslovačkog šampanjca ili humanih preseljenja. I, nema ovdje disolucije jer, kada je riječ o BiH, moglo bi se raditi samo o antiustavnoj secesiji i nelegalnom pokušaju rastakanja države koji bi nas neminovno ponovo uveli u nemire, sukobe i destabilizaciju cijelog regiona i ovog dijela Evrope, kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, ovo nije prvi put da se raznoraznim analizama i bombastično predstavljenim scenarijima država BiH, njena budućnost i stabilnost stavljaju pod znak pitanja.

Nema sumnje da takve projekcije stanja odgovaraju pojedinim lokalnim pa možda i nekim regionalnim politikama pa se upravo zbog toga nameće obaveza da progresivne snage ovog društva u svakoj prilici snažno, jasno i glasno reagiraju na destruktivne ideje i opcije. Treba poštivati pravo na vlastito mišljenje ali je nuđenje bh. javnosti ovakvih teza i scenarija za svaku osudu. Jer, svakome ko je imao sreću da preživi ili spozna šta se na tlu BiH dešavalo od 1992. do 1995. godine trebalo bi biti jasno da bilo kakva disolucija, tačnije antiustavna secesija, znači nova velika i nesaglediva stradanja, stoji u saopćenju iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića, a koje prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: