{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Bećirević i njegova partija su grobari medijskih sloboda'

F
20.3.2009. u 18:44
0
19
'Bećirević i njegova partija su grobari medijskih sloboda'
0
'Bećirević i njegova partija su grobari medijskih sloboda'
Povodom otvorenog pisma poslanika SDP-a u Državnom parlamentu Denisa Bećirevića, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović saopćio je danas da "iz svake rečenice otvorenog pisma SDP-ovog mlađahnog aparatčika izbija nevjerovatna količina primitivne demagogije". - I on i njegova partija baštine "svijetle" tradicije jednoumlja i gušenja svake vrste slobode mišljenja i govora, te zaista nemaju pravo držati lekcije bilo kome. Za samo dvije godine vladavine "Alijanse za potjere", hapšenja nevinih ljudi, uz medijsku torturu i linč neistomišljenika, zaprijetili su da nas vrate u mrak totalitarizma, navodi se u odgovoru ministra Sadovića. Sadović navodi da "sloboda govora i aparatčikova partija su nespojive stvari".
- Zar posljednji kongres SDP-a, kad su demokratski birali između jednog kandidata, nije najbolji primjer?! Pismo jurišnika koji priznaje samo sud svoje partije, prosto vrvi njegovim neznanjem, manipulacijama i lažima. U skladu s principom operativne samostalnosti policije, bilo koji ministar policije u BiH ne može pokrenuti istragu. Jurišnik u otvorenom pismu zatvara oči pred ovim činjenicama. Svjesno zatvara oči i pred činjenicom da nadležne policijske agencije pružaju zaštitu novinarima kad je oni zatraže, uključujući i one novinare i one medije, koje uređuje jurišnikov partijski šef, ističe se u saopćenju.

Moj stav je, navodi Sadović, svima poznat: Svako nasilje, prijetnje i ugrožavanje života i sigurnosti novinara, osuđujem i zahtijevam da ih nadležni organi istraže i procesuiraju.

- Istovremeno, ovo je prilika da jurišnika podsjetim da nije pisao otvorena pisma kad su se kriminalci za kojima je trajala policijska potraga, javljali u "Centralnom dnevniku" jednog javnog servisa, koji je u službi njegove partije, a ne svih građana i kad su u emisiju dovodili i promovirali kriminalce za kojima je raspisana potjernica i koji imaju više sabranih, krivičnih djela, nego Andrić književnih, navodi se.

- Otvoreno pitaj Bećireviću svog šefa (stisni ako smiješ) ko servisira vaše medije s prisluškivanim razgovorima i drugim prljavštinama, kojima prosto zasipate svoje političke protivnike? U takvim rabotama se najbolje snalazite. Zašto, Bećireviću, ne staneš u zaštitu onih medija koji tebe i tvog šefa nazivaju kriminalcima i banditima? Moj stav je od početka jasan i neću ga promijeniti. Svaka policija u BiH u okviru svoje nadležnosti treba da zaštiti sve građane posebno novinare koji časno i profesionalno rade svoj posao. Neka štiti i one koji to ne rade, ako im prijete nasiljem. A građani ove zemlje dobro znaju da su aparatčik i njegova partija grobari medijskih sloboda, a ne njihovi čuvari, ističe Sadović.

Neću, navodi Sadović, pozivati Denisa Bećirevića da podnese ostavku, "jer znam da to neće uraditi, iako bi trebao, zbog nemilosrdnog trošenja novca poreskih obveznika".

- Pored basnoslovne plate, država mu plaća stan u Sarajevu, odvojeni život i prijevoz do Tuzle. Onaj ko potcjenjuje zdrav razum naših građana zaista je zaslužio kaznu na sljedećim izborima, ističe ministar Sadović, saopćeno je danas iz njegovog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: