BiH
0

Bećirević i Hadžibajrić razgovarali o izgradnji žičare od Jagomira do Male kule

Klix.ba
U prostorijama obnovljenog spomeničkog objekta "Mala kula" na Grdonju održan je 13. septembra sastanak predstavnika Kantonalnog javnog preduzeća ZOI '84 sa načelnikom Općine Centar Dževadom Bećirevićem i načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, na kojem se razgovaralo o ideji za eventualnu izgradnju žičare od Jagomira do spomen-obilježja "Mala kula".

Na sastanku je rečeno da je ovaj lokalitet na Grdonju veoma značajan i atraktivan, pa bi stoga trebalo izgraditi infrastrukturu koja bi doprinijela valorizaciji tog prostora.

Čelnici ZOI '84 su iznijeli ideju da se polazna tačka žičare nalazi na lokaciji budućeg filmskog centra na Jagomiru (mjesno područje "Pionirska dolina") i da trasom dužine 1.400 metara ide do "Male kule" na Grdonju.

Pri tome će se voditi računa da žičara ne smeta naseljenim mjestima i kućama lokalnih žitelja.

Ideja je da žičara služi za prevoz izletnika, koji bi imali priliku uživati u ovom dijelu grada i ljeti i zimi. Osim toga, čula se i ideja za eventualnu izgradnju dvije male skijaške staze sa ski liftovima, što bi privuklo zaljubljenike zimskih sportova.

Načelnik Dževad Bećirević je rekao da je lokalitet Grdonja sam po sebi simboličan jer se na njemu nalazi spomen-obilježje poginulim borcima 105. motorizovane brigade Armije RBiH.

"deja je dobra i vi u ZOI '84 treba da napravite idejni projekt kako bi se sagledale sve mogućnosti za realizaciju ovog projekta. S moje strane postoji dobra volja, ali ipak se moraju sagledati i mnogi drugi aspekti. Regulacionim planom na području Jagomira planirana je izgradnja filmskog grada, u što se ne bi uklopio prijedlog da tu bude polazište žičare. Stoga treba razmotriti druge mogućnosti za obezbjeđenje zemljišta", rekao je Bećirević.

Također je podsjetio da je na pomenutom lokalitetu planirana izgradnja i uređenje parka prijateljstva sa šetnicama i drugim sadržajima a kojeg nam želi pokloniti prijateljska Turska, što će dodatno oživjeti ovaj dio grada.

Predstavnici Kantonalnog javnog preduzeća ZOI '84 su istakli da će veoma brzo uraditi idejni projekt, kako bi se vidjelo šta bi se moglo uraditi povodom izgradnje žičare i koliko bi taj projekt koštao.