Kanton Sarajevo
54

Bečarević traži od Uka da podnese ostavku: Nemate novac za građane, ali imate za ulaganje u Bjelašnicu

S. Š.
Almir Bečarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Almir Bečarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo sa predsjednikom Almirom Bečarevićem uputilo je javno molbu premijeru KS Nihadu Uku da podnese ostavku.
U svom zvaničnom saopćenju, kantonalni odbor SBiH kaže da je je Uk doveo Budžet KS do te faze da ne može oodgovoriti na opravdane zahtjeve mladih, studenata te sindikata obrazovanja, kao ni na zahtjeve zaposlenih u KS isplatom jednokratne pomoći.

"Ono što je ugrađeno u Budžet KS je pomoć javnim preduzećima od 100 miliona KM ili izdvajanja za kredite od preko 80 miliona KM. Budžet KS će sa ovom godinom biti zadužen preko 800 miliona KM i doći će do te tačke koja znači dostizanje zakonskog maksimuma u zaduženju. Pričati o tome da je ova Vlada tek godinu ili dvije na vlasti je tragično, jer vi ste Vlada kontinuiteta sad već u petoj godini mandata. Za tih 5 godina zadužili ste Kanton Sarajevo za gotovo 600 miliona KM i pričati o tome kako vraćate tuđe dugove je komično, jer ko će vraćati vaše dugove", navodi se u njihovom saopćenju koje potpisuje Uk.

Nadalje, Uk je jutros najavio javni poziv taksistima u KS vezan za subvencioniranje kupovine električnih automobila, na šta Bečarević kaže bi trebao napraviti određena poređenja.

"U Kantonu Sarajevo ima registrovano preko 160.000 vozila i Vi ćete pitanje zagađenja zraka početi rješavati tako što ćete omogućiti za 1000 taksista subvencije za prelazak na električna vozila. Činjenično, od nečega treba krenuti, ali uporedite 160.000 vozila od kojih je minimalno 100.000 sa normom ispod EURO IV sa 1000 taksi vozila. Da ste svake godine bar jedan sprat Studentskog centra sanirali bar bio dio studenata bi imao priliku da normalno živi i studira u tom centru. Da imate osjećaj za mlade imali biste plan da bar jednu zgradu napravite za posljednjih 5 godina preko Kantonalnog stambenog fonda, a ne da se u KS najveći rast populacije bilježi u kategoriji onih preko 65 godina", poručuje Bečarević.

Za kraj, još jednom je poručio Uku da ne može odgovoriti na opravdane zahtjeve građana, ali "može ulagati u Bjelašnicu" i slično tome.

"Vodeći' Kanton Sarajevo uništavate Budžet KS i dovodite ga već sada da ne možete normalno odgovoriti na opravdane zahtjeve svih gore pobrojanih, ali imate desetine miliona da uložite u Bjelašnicu, iako svi vidimo rezultate dosadašnjih ulaganja: dva dana u sedmici 'skijanje', kao što se nekad skijalo u parku na Kovačima ili velikom Parku, a ZOI 84 dugogodišnji gubitaš. Premijeru, učini uslugu svima i IDI, jer KS nema domaćina i luta u mnogim rješenjima, tako da i pijanca možemo 'upraviti', ali ovaj kanton teško", zaključio je Bečarević.