Uoči smjene
14

Bečarević: SBiH je imao dobru saradnju s premijerom, problem je nastao u vladavini prava

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Uoči sutrašnjeg glasanja o prihvatanju ostavke premijera KS Nihada Uka, nakon čega će uslijediti prekompozicija Vlade KS, ministri i zastupnici iz Stranke za BiH su održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o radu Vlade i Skupštine KS.

Predsjednik Kantonanog vijeća SBiH i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević kazao je su ministri iz SBiH-a imali dobru saradnju sa kolegama u Vladi KS te je do problema došlo jer SBiH insistira na provođenju zakona.

"Da li smo bili iskreni? Da, bili smo u potpunosti iskreni. Mislim da je rad kolege Dedovića i mene bio za primjer svim građanima KS kako se časno radi. Da li smo imali saradnju sa ministrima i premijerom? Da, imali smo dobru saradnju", rekao je Bečarević.

Dodao je da su se ministri u Vladi KS razišli samo po jednom pitanju te da su sve ostale odluke jednoglasno usvojene.

"Samo je bila jedna odluka u kojoj smo se razišli kao ministri, a to je izbor direktora za KUIP. To je jedino pitanje koje nije bilo jednoglasno. Da li smo radili na korist građana KS? A kako drugačije nazvati energetski hub po pitanju proizvodnje toplotne energije onog što bacamo u Butilama? Prijepor je nastao na vladavini prava i zakonitosti jer su ti procesi problematični", naglasio je Bečarević.

Emir Dedović, Muamer Bandić i Almir Bečarević (Foto: T. S./Klix.ba)
Emir Dedović, Muamer Bandić i Almir Bečarević (Foto: T. S./Klix.ba)

Jedan od primjera koji je spomenuo odnosi se na uvođenje toplotnih pumpi.

"Znate šta kaže izvođač na prvom sastanku? Kaže da pumpe koje su dogovorene ne postoje na tržištu. Ima zapisnik sa tog sastanka", kaže Bečarević i dodaje da je zatim od njega traženo da mijenja gotov ugovor.

Ističe da je isključivo problem u provođenju zakona i onog što institucije traže.

"Niko ne želi da drži stolicu, to nije naša namjera", ističe.

Osvrnuo se i na ostavku premijera Nihada Uka.

"Ako je Uk podnio ostavku to je lični čin, nije položio zakletvu u moje ime. Kako neko može u moje ime da podnese ostavku, to nema nigdje na svijetu. Rekao sam da vodovod ima historijski gubitak 2022. godine i o tome šute. Zašto o tome da ne pričamo? Ali ne, hajmo da sve prekrije snjegovi i šaš i vičemo da onaj tamo ne valja i hoće da blati. Mi samo želimo da ko je kriv odgovara", kaže Bečarević.

Ministar finansija u Vladi KS Emir Dedović kaže da su ministri SBiH-a sedam mjeseci učestvovali u radu Vlade KS, ostavili su svoj pečat te će se efekti njihovih odluka vijdeti u narednom periodu.

"Ono što je mene razočaralo jeste moja pretpostavka da smo krenuli u promjene i nešto novo, iz tog razloga sam prihvatio ovu poziciju. Nisam se bavio previše dnevnom politikom već sam najozbiljnije shvatio ovaj posao", rekao je Dedović.

Ukazao je da su pokrenuli inicijativu kojom se mijenja uredba koja se odnosi na pripremu plana investicija jer je utvrđeno da je puno kapitalnih projekata "na čekanju".

"Preko 300 miliona odobrenih kredita imamo, a oni leže na računama i krenuli smo u to da napravimo prohodnost kroz procedure i da dođeno do realizacije neophodnih projekata", rekao je Dedović.

Medijima se obratio i šef Kluba SBiH-a u Skupštini KS Muamer Bandić.

"Stranke Trojke i SBiH na samom početku nisu bile u istoj političkoj ravni i odmah se vidjelo da sporazum o takvom obliku saradnje neće biti moguće lako postići. Kao što vidite stranke Trojke su bile opredjeljene za jedan princip vladavine koji se ogleda u pokoravanju ljudima, a ne zakonima, što za SBiH nije bilo prihvatljivo", rekao je Bandić.

Dodao je da su stranke Trojke očekivale da SBiH bez pogovora prihvata tačke dnevnog reda koje predlože, što je za njih neprihvatljivo.

"Od samog sam početka smatrao da SBiH ne treba praviti koaliciju sa strankama Trojke i sve ono što sam govorio se ispostavilo kao tačno. Nisam primijetio da postoji u samom rukovodstvu stranaka Trojke osobe koje imaju jasne političke ciljeve. Sve je to bilo vrlo površno i sve se zasnivalo na jačanju stranačke infrastrukture", naveo je Bandić.