Deponija u Sarajevu
46

Bečarević: Kantonalni zastupnici usred rasprave o Smiljevićima otišli na koncert Riccarda Mutija

B. R.
Almir Bečarević, ministar u Vladi KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Almir Bečarević, ministar u Vladi KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević (SBiH) tvrdi da je cilj zatvaranje deponije Smiljevići te da mu na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nije dozvoljeno da govori o tome. Imao je zamjerke na ponašanje kantonalnih zastupnika.
Kako su saopćili iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Bečarević je sat vremena držao taster za prijavu za obraćanje te da je 10 do 15 minuta držao podignutu ruku da mu se dozvoli obraćanje.

"Učitelj u Skupštini nije dozvolio obraćanje i neću nikog kriviti za to. Nadam se da su svi na televizijskim ekranima vidjeli moje pokušaje da dobijem riječ, iako mi je bilo 'bolje' da sam otišao na koncert maestra Riccarda Mutija u Narodno pozorište što su mnogi i izabrali, a ne da se kao ja borim za riječ", poručio je Bečarević.

Nije siguran da li će dobiti priliku za obraćanje na nekoj od narednih sjednica. Napomenuo je da je 10. oktobra imao sastanak s predstavnicima Svjetske banke na kojem je razgovarano o deponiji Smiljevići. Također je podsjetio da je na tom sastanku konstatovano da je neophodno pristupiti prekrivanju i zatvaranju ove deponije, kao i uvezivanju sistema otplinjavanja deponije.

"Iz ove rečenice je vidljivo u kojem pravcu idemo, odnosno kako ja kao ministar želim da počnem uređivati/rješavati stvari na deponiji Smiljevići, a to je postupno zatvaranje i prekrivanje ploha deponije Smiljevići. Nema više neugodnog mirisa, nema više katrana u vodama sa deponije, nema više onoga što zagorčava život građanima Novog Grada", ukazao je.

Prema njegovim riječima, činjenično, ovo je prvi korak ka ovom cilju, ali dovoljno veliki da se rezultati vide golim okom kada projekat bude okončan.

Bečarević tvrdi da će Svjetska banka ovaj projekat uvrstiti u ugovor koji bi u narednih godinu dana trebao biti potpisan te da je to bio zaključak sastanka. Nezadovoljan je zbog toga što se nije mogao obratiti na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

"O ovome ja nisam mogao niti riječ progovoriti i nikog ne krivim zbog toga, tako se desilo ili namjestilo. Kada pojedinci govore šta su sve radili na Smiljevićima i kada me bez potrebe razvlače u svojim diskusijama, a čovjek se zapita koja je to sila u njima da sebe samo pravdaju kroz riječi, a ne gledaju onog drugog koji djelima i svojim potpisima ide ka zatvaranju i prekrivanju ploha koje su otvorene još od 60-tih godina prošlog stoljeća", istakao je.

Kako je naveo, toliko o njima u jednoj rečenici, a o onima koji "ispale" rješenja za Smiljeviće, pa nakon toga odu na koncert maestra Mutija, i to usred rasprave, ne želim trošiti riječi.

O deponiji Smiljevići

U nastavku se osvrnuo na samu deponiju Smiljevići, ukazavši na to šta se po ovom pitanju može učiniti.

"Smiljevići i njegov otpad mogu biti u funkciji stvaranja nove vrijednosti, ali pitam se šta se radilo sve ove godine i zar je moguće za šest mjeseci dostići taj cilj, toliko je trajao moj mandat do sada. Cilj koji košta minimalno 200 miliona KM i za koji opet treba saglasnost lokalne zajednice, a pitanje je hoće li biti te saglasnosti", naglasio je.

Upozorio je da se ovoj deponiji nekom novom plohom produžava radni vijek za četiri-pet godina te da bi to bio njen kraj u postojećem obliku. Također je napomenuo da bi za ovaj korak bila upitna saglasnost lokalne zajednice - Općine Novi Grad. Poručio je da on nema dilema.

"Nisam imao dileme u kojem pravcu ići i to sam pokazao pismom prema Federaciji Bosne i Hercegovine/Svjetskoj banci, a prilikom sastanka je otvorena i tema prema kojoj bi se išlo, a to je traženje nove lokacije za odlagalište otpada gdje bi sama lokacija i odlagalište bili odmah uređeni na najsavremeniji i ekološki prihvatljiv način", uvjerava Bečarević.

Naveo je da je glavni projekat postupnog zatvaranja Smiljevića urađen prije nego što će on postati ministar te je zahvalan onima koji su doveli do ove faze projekta. Mišljenja je da nije riječ o laganom procesu. Imao je i poruku za donedavnu stranačku kolegicu, kantonalnu zastupnicu Elzu Gaković.

"Svojim izlaskom iz kluba SBiH je omogućila promjenu većine kojom prestaje moj mandat u Vladi Kantona Sarajevo. Sada ova zastupnica ima priliku da svojim konkretnim djelovanjem omogući nastavak ovog aranžmana sa Svjetskom bankom i svojim glasanjem protiv predloženog ugovora onemogući proširenje deponije za inertni otpad", istakao je.

Pozvao je Skupštinu Kantona Sarajevo da zaustavi otvaranje nove plohe na deponiji Smiljevići. Obećao da je da će SBiH podržati ovu odluku.

"Dajte rješenja za prvih šest mjeseci nove vlade koja će značiti npr. izgradnju spalionice i uređenja odvoza otpada kao u Ljubljani. Dajte da Kanton Sarajevo za narednih šest mjeseci zarađuje na otpadu, jer vi to znate na riječima, a evo prilike i djelima da to pokažete svima nama u Kantonu Sarajevo", dodaje.

Kako je naveo, imaju priliku i "naše vas oči prate, jer koncert maestra traje dugo u odnosu koliko vama malo vremena treba da 'ispalite' rješenja koja koštaju više od 200 miliona KM i koja se grade, po ovom shvatanju, za manje od šest mjeseci", saopćili su iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.