{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beč: Promovirano izdanje “Istraživanje žrtava genocida s posebnim osvrtom na BiH”

F
1.5.2008. u 13:08
0
0
Beč: Promovirano izdanje “Istraživanje žrtava genocida s posebnim osvrtom na BiH”
0
Beč: Promovirano izdanje “Istraživanje žrtava genocida s posebnim osvrtom na BiH”
U organizaciji Foruma za akademsku saradnju, na Univerzitetu u Beču, u ciklusu Universitäre Forschungsbeiträge (Univerzitetski prilozi istraživanju) promovirano je izdanje “Istraživanje žrtava genocida s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu” autora prof. dr. Smaila Čekića, direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.
Radi se o njemačkom prijevodu jednog od rijetkih djela koja se u najsavremenijem pristupu bave fenomenologijom istraživanja žrtava u slučaju genocida, sa saznanjima primjenljivim i u međunarodnim razmjerama.

U pitanju je jedinstveno i originalno naučno-teorijsko, metodološko-metodsko i meta/metodološko djelo koje ima kritički odnos u teorijskom pristupu istraživanja jedne nesumnjivo najsloženije društvene pojave savremenog svijeta, kakav je genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Ovo djelo, kako je rečeno na promociji, ukazuje i na bitne nedostatke u definisanju kategorijalnih pojmova i utvrđivanju njihove korelativnosti s realitetima društvene stvarnosti, što otežava utvrđivanje valjanih indikatora koji determinišu i uslovljavaju metode naučnog saznanja i korištenje metoda prikupljanja empirijskih podataka i podataka o činjenicama društvene stvarnosti.

Jedan od strateških naučnih problema ogleda se u odsustvu stvarnih, utemeljenih naučnoistraživačkih projekata, kao naučno valjane osnove za empirijska istraživanja, što je doprinijelo i doprinosi proširivanju polja za kvazi istraživanja, kvazi istraživače i kvazi naučnu istinu. Evidentne slabosti i bitni nedostaci onemogućavaju intersubjektivnost i provjerljivost rezultata istraživanja u funkciji utvrđivanja i konstatovanja naučne istine.

Navedene probleme, propuste i nedostatke je, pored ostalog, akcentirao autor ovog naučnog djela, koje istovremeno snažno podsticajno i instruktivno djeluje na sve istraživače predmetne pojave, što je, po mišljenjima promotora, uglednih eksperata iz Austrije i Norveške, i fundamentalni doprinos prof. dr. Smaila Čekića navedenim djelom.

Govoreći o knjizi, dr Paulina Krüger je kazala da "slučaj Bosne i Hercegovine, odnosno široki opseg zločina počinjen u njoj, jasno ukazuje na neophodnost ovako sveobuhvatnog naučnoteoretskog modela".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: