BiH
0

Beč: Članovi predsjedništva BiH razgovarali s predsjednikom republike Austrije

FENA
Beč
Beč
U toku jednodnevne posjete Republici Austriji, predsjedavajući Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić razgovarali su s predsjednikom Republike Austrije Hajncom Fišerom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Osim izražene zahvalnosti za pomoć i zalaganje Austrije u reformskim procesima, članovi bh. Predsjedništva su posebno zahvalili za podršku koncertu Sarajevske filharmonije.

U razgovoru je istaknuto da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije izuzetno dobri, te da zajedničko pokroviteljstvo koncerta Sarajevske filharmonije i Bečkog muškog hora, pod nazivom "140 godina na lijepom plavom Dunavu", predstavlja ne samo obostrano davanje podrške važnoj kulturnoj manifestaciji nego i snažan podstrek za dalje unaprjeđenje bilateralnih odnosa i saradnje između Austrije i Bosne i Hercegovine.

Posebno je važno da su tradicionalno dobri odnosi i veze između dviju zemalja stabilni i da se razvijaju kako na političkom, tako i na ekonomskom planu u cilju privlačenja direktnih stranih ulaganja u BiH, zatim u oblasti privrede, nauke i kulture.

"Razvijanjem bilateralnih odnosa, zasnovanih na principima ravnopravnosti, Austrija je pružala punu podršku BiH u procesu primanja u članstvo Savjeta Evrope, a spremna je i ubuduće doprinositi izgradnji demokratskih institucija u procesu tranzicije bh. društva i davati podršku na putu BiH prema Evropskoj uniji", rečeno je na današnjem sastanku u Beču.

Po završetku razgovora, u predsjedničkoj palati Hofburg, državna delegacija Bosne i Hercegovine odlazi s delegacijom Republike Austrije u čuvenu "Zlatnu dvoranu» na kocert za obnovu Nacionalne biblioteke u Sarajevu.