BiH
0

Beč: Alkalaj i Plassnik otvorili konferenciju "Islam u Evropi"

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj i ministrica za evropske i međunarodne odnose Republike Austrije Ursula Plassnik danas su u Beču otvorili dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Islam u Evropi", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Učesnicima konferencije u okviru svečanog otvaranja obratili su se i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić te predsjednik austrijske Islamske zajednice Anas Shakfeh.

U svom obraćanju ministar Alkalaj je posebno naglasio višestoljetnu tradiciju islama u BiH koji je ujedno i evropski islam te poručio da ga kao takvog treba posmatrati.

"Bosanski muslimani su porijeklom Evropljani sa svojom tradicijom, kulturom i religijom," istakao je ministar Alkalaj.

Naglašavajući kako je bosanski islam stoljećima bio tolerantan i otvoren, istaknuo je da je uvijek prihvatao druge i drugačije.

"U BiH već stoljećima žive, ne jedni pored drugih, nego jedni s drugima muslimani, katolici, pravoslavci i jevreji", naglasio je ministar Alkalaj.

Ističući da smo svi sa svojim kulturno-religijskim iskustvom dio jednog povijesnog evropskog prostora, dodao je: "Na nama koji imamo informaciju, znanje i utjecaj jeste da zajednički uređujemo taj evropski prostor - jednak u svom opredjeljenju da poštuje evropski pravni poredak, raznolik u bogatstvu identiteta koji u njemu egzistiraju".

Također, u tom kontekstu ministar je dodao da je neophodno "tražiti ne samo ono po čemu se razlikujemo, što je nesumnjivo vrijedno svakog poštovanja, nego trebamo još snažnije akcentirati ono što nam je zajedničko."

"Iz perspektive bosanskog islama, koji je blizak Zapadu, ali i Istoku, slobodno se može reći da je BiH spremna za evropski dijalog", zaključio je ministar Alkalaj.

U organizaciji Ministarstva za evropske i međunarodne odnose Republike Austrije i bečke Diplomatske akademije, međunarodna konferencija "Islam u Evropi" okupila je veliki broj stručnjaka, akademskih djelatnika te novinara i publicista iz cijele Evrope.

Govorom na otvaranju ove konferencije, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj završio je dvodnevnu zvaničnu posjetu Republici Austriji, saopćeno je.