KCUS
0

Bebe u opasnosti zbog nedostatka vakcina

SRNA
Imunitet beba u Federaciji BiH (FBiH) biće smanjen zbog nedostatka vakcina, izjavila je šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sajma Krkić- Dautović.

Ona je naglasila da će imunitet biti smanjen u zavisnosti od toga koliko je i da li je uopšte dijete primilo vakcinu.

"Oni koji uopšte nisu primili vakcinu neće imati nikakav imunitet u periodu dok je ne prime i ukoliko budu izloženi zarazi velikog kašlja /pertusis/ ili rikavca i parapertusisa mogu oboljeti", rekla je ona i dodala da je mogućnost obolijevanja od difterije i tetanusa mnogo manja.

Za bebe u dobi od tri do četiri mjeseca, rekla je Dautovićeva, pertusis može imati teže posljedice ukoliko dođe do komplikacija, jer je to teška bolest za taj uzrast.

Ona je napomenula da pertusis može biti smrtonosan za bebe, ako dođe do komplikacija i dodala da je ipak većina djece cjepljena, te da uzročnici velikog kašlja i parapertusisa koji kruže nisu toliko opasni.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH prošle sedmice saopštila je da nema vakcina i da je u februaru došlo do nestašice vakcina koje se koriste za docjepljivanje, a to su oralna polio vakcina (OPV) i vakcina protiv tetanusa, difterije, velikog kašlja DTaP i Td pro-adultna vakcina protiv difterije i tetanusu.

U saopštenju je navedeno da nedostaje i vakcina protiv hemofilusa influence tipa B, koje se inače dobijaju od UNICEF-a, a razlog kašnjenja je vrijeme za dobijanje odobrenja nadležnih ministarstava za uvoz.

Ostale vakcine koje nedostaju kupuje Vlada FBiH.