{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beba, žrtva genocida u Srebrenici, ne može dobiti ime Fatima

A
9.7.2013. u 13:34
1.199
Beba, žrtva genocida u Srebrenici, ne može dobiti ime Fatima
1.199
Beba, žrtva genocida u Srebrenici, ne može dobiti ime Fatima
Foto: Anadolija
Uprkos molbama majke, novorođenče Have i Hajrudina Muhića iz Srebrenice, neće dobiti ime. Čak ni posve formalno.
Kako javlja novinar agencije Anadolija, to novorođenče je jedna od 409 žrtava srebreničkog genocida, koje će u četvrtak, 11. jula, biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

Ženska beba Have i Hajrudina, koji je zajedno sa dvojicom braće i ocem ubijena u srebreničkom genocidu, trebala je nositi ime Fatima. Da je preživjela užas Srebrenice ovog jula bi slavila punoljetnost.

No, to ubijeno novorođenče neće moći dobiti ni ime, potvrđeno je Anadoliji u Institutu za nestale BiH.

Prema riječima direktora Instituta za nestale osobe Amora Mašovića, uprkos spremnosti Instituta da se udovolji želji majke Have, beba iz formalnih razloga neće moći dobiti ime i ostat će ''bezimena''.

Mašović je istakao da dodjeljivanje imena nije bilo moguće izvršiti zbog procedura, odnosno neophodnosti upisa u matične knjige.

Sudbina bezimenog novorođenčeta Have i Hajrudina Muhića još je jedan djelić u nepreglednom mozaiku srebreničkog užasa koji i ovog 11. jula razara srca svih Srebreničana, građana Bosne i Hercegovine, ali i čestitih ljudi diljem svijeta užasnutih što se nakon Drugog svjetskog rata dozvolio novi genocid na tlu Evrope.

Najmlađa žrtva genocida u Srebrneici je bezimeno novorođenče, a najstarija žrtva Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine. Pored njih, u Srebrenici će 11. jula biti ukopana još 44 maloljetna dječaka.

U Potočarima je do sada obavljeno 12 kolektivnih dženaza. Nakon 11. jula, u tom mezarju će biti ukopano ukupno 6.066 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: