|

FOTO+VIDEO
/
BBC: Sarajlije su rizikovale živote da spase knjige iz plamena

BBC: Sarajlije su rizikovale živote da spase knjige iz plamena
0
S
Sarajevo-x.com
21.2.2012. u 09:41
71
komentara
0

dijeljenja
1/10 Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i ostali uposlenici uspjeli su spasiti 10.000 vrijednih rukopisa. (Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson)
2/10 Kur'an iz 19. stoljeća (Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson)
3/10 Lotumba Hussein je radio kao noćni čuvar u biblioteci. Rizikovao je svoj život da bi spasio knjige. (Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson)
4/10 Pjesme perzijskog pjesnika Hafeza. (Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson)
5/10 Gazi Husrev-begova biblioteka (Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson)
6/10 Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson
7/10 "Historija Bosne" Saliha Hadžihuseinovića - Muvvekkita spašena Božijom voljom, tvrde uposlenici biblioteke. (Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson)
8/10 Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson
9/10 Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson
10/10 Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson
Britanski javni servis (BBC) je povodom 20. godišnjice opsade Sarajeva emitovao dokumentarni film "For the Love of Books: A Sarajevo Story" o spašavanju knjiga iz zapaljene Vijećnice i o ljudima koji su rizikovali vlastite živote da bi iz plamena spasili knjige smatrajući da je bolje umrijeti nego živjeti bez najvrednijeg kulturnog i historijskog blaga.
"For the Love of Books: A Sarajevo Story" je dokumentarni film britanskog režisera i scenariste Sama Hobkinsona.

Sarajlije i svi oni koji su tog 25. augusta 1992. godine boravili u glavnom gradu BiH nikada neće zaboraviti plamen koji je progutao skoro 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH.

Fotografije stravičnog prizora, kulturocida na kraju 20. stoljeća, su obišle cijeli svijet, a o izgubljenom bogatstvu se i danas snimaju dokumentarni filmovi.

U Hobkinsonovom dokumentarcu je istaknuto spašavanje nekoliko hiljada iznimno vrijednih islamskih rukopisa koji svjedoče o historiji BiH. Naime, režiser je najprije želio uraditi priču o Gazi Husrev-begovoj biblioteci, ali je uvidio da je zapravo priča o spašavanju knjiga ona koja je mnogo veća i snažnija.

"Spašavanje historijskih dokumenata je jednako spašavanju ljudskih života. Knjige su naša prošlost, naši korijeni. A, bez prošlosti nemamo budućnosti", jaka je poruka Mustafe Jahića, direktora Gazi Husrev-begove biblioteke, koja se provlači kroz cijeli film.

Film je na posljednjem SFF-u dobio nagradu publike za najbolji dokumentarni film i isto tako na posljednjem Aljazeera Documentary Films Festivalu dobio "Special Award fo Investigative Journalism". Idejni producent i koproducent filma je Nidal Megrabi, država Katar je financirala ovaj fim, a Oxford Film & TV je tehnički producirala film.

Film ce biti prikazan i u sklopu Festivala "Sarajevska Zima" i to 15. marta u 18 sati u Turskom kulturnom centru u Sarajevu.

Prijavi grešku


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...