BiH
77

BBC o stanju u BiH: Narod je kivan na političare, ali na izborima i dalje glasa za iste

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novinar BBC-ja Guy de Launey, osoba koja vrlo dobro poznaje prilike u BiH i ovom dijelu Evrope, pisao je o trenutnoj krizi u BiH. "Ko je na čelu države koja je podijeljena na dva entiteta i u kojoj postoji 14 premijera i tri predsjednika?", pita se De Launey.

Pored svih izazova s kojima se BiH suočava, najnoviji je zahtjev Milorada Dodika da referendumom o pravosuđu ukine nadležnost Suda BiH ne teritoriji RS.

"Dodik ima i jasnu politiku otcjepljenja do 2018. Također, neki hrvatski nacionalisti su uznemireni zbog činjenice da entitet Federaciju BiH dijele sa Bošnjacima koji su većinska etnička grupa. Dodik već izražava svoju podršku ideji o trećem entitetu, što bi RS učinilo najvećom administrativnom jedinicom u BiH. Kod Bošnjaka je prisutna dugogodišnja ljutnja koja se mogla primijetiti i prilikom posjete Vučića Srebrenici. Za stranca moglo bi se učiniti da je BiH na rubu haosa, ali ovdje stvari nikada nisu onakve kakvim se čin", navodi novinar.

Guy de Launey dalje navodi da Dodik o referendumu priča već godinama, a 2011. je bio primoran na povlačenje nakon pritiska međunarodno zajednice. Trenutno, Dodik nema podršku ni Srbije za raspisivanje referenduma, a Vučić je savjetovao Dodika da razmisli još jednom.

Prema mišljenju političkog analitičara Kurta Bassuenera Dodik samo testira kakva će biti reakcija na ideju o referendumu.

"Postoji i rascjep u retorici političkih lidera i osjećaja samog naroda koji se osjeća nasukanim u nefunkcionalnoj državi. Prošlogodišnji protesti ukazuju na raširenu ljutnju naroda prema političarima koji se bogate na njihov račun. Ipak, kada dođe vrijeme izbora ponovo budu izabrani isti političari", navodi se u tekstu Guyja De Launeyja.

Prema njegovom mišljenju postoji nekoliko razloga zašto bivaju izabrani isti političari.

"Iz protesta nije izrastao nijedan lider. Nijedna stranka nije učinila kredibilan napor da privuče glasače svih etničkih grupa. Trenutni sistem utječe na to da se ljudi boje da će izgubiti poslove ako glasaju 'pogrešno'", navodi on.

Korijen problema De Launey vidi u Dejtonskom sporazumu. Također, ukazuje i na ulogu međunarodne zajednice koja omogućava održavanje ovakvog sistema.

U promjenu Dejtonskog sistema vjeruje i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigermark.

"Dejton nije savršen. Moramo ga preraditi i dopuniti tako da BiH može stati na vlastite noge", rekao je Wigermark za BBC. No, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije oduševljen idejom o promjeni Dejtona koji je, kako kaže, osigurao mir u proteklih 20 godina.

Posljednja dešavanja u RS-u, Srebrenici i FBiH, prema mišljenju novinara BBC-ja, mogla bi biti šansa da zemlja izađe iz krize i stalnog konflikta i krene prema funkcionalnoj budućnosti.