BiH
0

BBC: Moskva zaoštrava stav o Kosovu?

FENA
I pored intenzivne diplomatske aktivnosti koja se o Kosovu vodi u okvirima međunarodne zajednice, čini se da kompromis velikih sila nije ni na vidiku.

O tome svjedoče i oprečni stavovi diplomata nakon sastanka u Luxembourgu u ponedjeljak, izjave ruskih zvaničnika, a ni od sastanka Kontakt grupe za Kosovo u srijedu, koji će biti održan u Berlinu, po svemu sudeći ne treba očekivati više.

Dopisnik BBC-a iz Beograda javlja kako se na osnovu raspoloživih informacija može zaključiti da će šefovi diplomatija Sjedinjenih Država, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke razgovarati o Kosovu iza zatvorenih vrata, i da za sada nema najava da će o sadržaju toga sastanka javnost biti upoznata makar putem saopćenja.

Sve zapadne novinske agencije su u utorak pod naznakom HITNO prenijele riječi zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Vladimira Titova, koji je rekao da plan Marttija Ahtisaarija za nadziranu nezavisnost Kosova "neće proći" u Vijeću sigurnosti UN-a.

Agencije su zaključile da je ovo do sada najjači nagovještaj zvanične Moskve da bi na Ahtisaarijev prijedlog za status pokrajine Rusija mogla uložiti veto.

Na pitanje novinara da li će Moskva zaista i uložiti veto, taj visoki ruski diplomat je naglasio da "prijetnja vetom mora potaknuti i jednu i drugu stranu da postignu obostrano prihvatljiv kompromis".

Zamjenik šefa ruske diplomatije istovremeno je ukazao da će eventualna eskalacija nasilja na Kosovu podstaći Rusiju da u Vijeću sigurnosti svjetske organizacije pokrene pitanje obustave pregovora o statusu južne srbijanske pokrajine.

Titov je, prenosi ITAR-TASS, ukazao na to da će ruska strana u tom slučaju dovesti u pitanje smisao nastavka političkog procesa i optužio Albance na Kosovu da prijetnjom krvoprolićem, ako ne dobiju nezavisnost, ucjenjuju međunarodnu zajednicu.

On je rekao da je to "apsolutno neprihvatljivo" jer kosovske Albance, citira Titova ITAR-TASS, "ništa ne sprečava da vode normalan život".

Genadij Sisojev, ruski stručnjak za Balkan, kazao je BBC-u da izjava Titova predstavlja malo zatezanje ali ne i drastičnu promjenu ruskog stava i da je Rusija od početka imala negativan odnos prema Ahtisaarijevom planu.

Premijer Kosova Agim Čeku će uoči dolaska misije Vijeća sigurnosti UN-a na Kosovo upoznati čelnike tridesetak općina u pokrajini s političkom situacijom i potrebom da se nastavi normalan život i održi sigurnost.

Čeku je u intervjuu za albansku redakciju BBC-a pored ostalog i rekao da "politički predstavnici kosovskih Albanaca nisu spremni za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova":

"Nije sada na Beogradu da odlučuje o budućem statusu Kosova. Ta odluka je u domenu Vijeća sigurnosti UN-a. Beogradu jedino preostaje da se toj odluci, prije ili kasnije, prikloni. A ako to učini ranije, tim bolje, kako za Beograd, tako i za Srbiju", rekao je Čeku za BBC.

On je procijenio i da će dolazak misije Vijeća sigurnosti "označiti definitivno okončanje procesa za utvrđivanje statusa Kosova", kao i da neće biti podjele pokrajine.