Slučaj iz Jajca
35

BBC izvijestio o borbi djece protiv segregacije u školama u BiH

S.H.P.
O segregaciji djece u školama širom Bosne i Hercegovine pisali su mnogi mediji širom svijeta, a sada je i BBC izvijestio o tom problemu u kojem kao primjer navode škole u Jajcu.
Fenomen dvije škole pod jednim krovom jedan je od najvećih problema obrazovnog sistema u BiH, jer na direktan način pravi segregaciju učenika na osnovu njihove etničke pripadnosti.

U Jajcu djeca hrvatske nacionalnosti ulaze kroz vrata Osnovne škole "Trinaesti rujan", a odmah pored njihovi vršnjaci Bošnjaci idu u školu OŠ "Berta Kučera". Za mnoge učenike ova podjela je neprihvatljiva.

Iako se u istom momentu mogu vidjeti i časna sestra i žena s maramom, što daje dojam o multikulturalnosti, za učenicu Asiju Beširević to nije tako.

"Voljela bih da svi budemo zajedno. Meni je krivo što nas dijele i veoma sam tužna zbog toga", rekla je.

U toku agresije na BiH u Jajcu su se sukobile hrvatske i bošnjačke snage. Iako je rat zaustavljen 1995. godine potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, u ovom gradu još uvijek postoje etničke podjele.

Federacija BiH je pristupila politici "dvije škole pod jednim krovom" kako bi navodno potaknula raseljene porodice da se vrate kući. Na ovaj način u ovom bh. entitetu je podijeljeno više od 50 škola.

Koncept je ponudio sigurnost kako se djeca ne bi suočila s indoktrinacijom ili diskriminacijom ljudi koji su im donedavno bili neprijatelji.

Iako je zapad pokušao riješiti problem segregacije djece u školama vršivši pritisak da se škole spoje, vlasti u Federaciji su to odbile, piše BBC.

No i učenici nastavnici ovih škola nadaju se da će jednog dana ovakve podjele nestati.