BiH
0

BBC istražuje postoji li dogovor s Karadžićem

FENA
Britanski radio BBC javio je danas da je Haški sud od Beograda zatražio pomoć kako bi ustanovio ima li istine u tvrdnjama da su sredinom devedesetih američki izaslanik za Balkan Richard Holbrooke i bivši predsjednik RS Radovan Karadžić potpisali sporazum o Karadžićevom povlačenju iz javnog života u zamjenu za njegovo neizručenje Haagu.

"Mi ćemo da provjerimo navode koji se pojavljuju u javnosti oko postojanja tog sporazuma. Tužlaštvo Haškog tribunala je to inciralo da zajednički uradimo, dakle inicijativa je došla sa njihove strane", prenio je BBC izjavu republičkog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Dopisnik BBC-a Nick Hotton razgovarao je s bivšim funkcionerom u jugoslovenskom ministarstvu vanjskih poslova Vladimirom Nadeždinom koji je izjavio da je "vidio dokument" kojim je utanačen dogovor, a koji su potpisali Richard Holbrook i Radovan Karadžić.

"Bilo je to 1995. godine u zgradi Predsjedništva Srbije (...) Sa američke strane su tu bili Richard Holbrook i američki general Wesley Clark. Holbrook je izvadio dokument i stavio ga na sto. Dokument je bio formata A4, sa zvaničnim zaglavljem Republike Srpske i kabineta predsjednika RS. Jedna tačka je bila povlačenje Karadžića sa državnih funkcija, druga njegovo povlačenje sa partijskih funkcija, treća povlačenje iz javnog života, a četvrta - da Haag nije nadležan za Karadžića. Potpis s lijeve strane bio je Karadžićev, a s desne strane Holbrukov", prenio je BBC.

I nekadašnji Karadžićev ministar Aleksa Buha smatra da priče o sporazumu između Amerikanaca i Karadžića "nisu bez osnova". Kombinacijom nagovaranja i energične 'šatl diplomatije, Holbrook je doveo zaraćene strane u Bosni do poptisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, reputacijom diplomate koji ne bježi od tvrdih pregovora, u kojima je često umio da se koristi nediplomatskim metodama (...), ali je malo vjerovatno da bi za sobom ostavio dokumente kao trag, prenio je BBC riječi Alekse Buhe.

Karadžićeva kćerka Sonja potvrdila je za BBC postojanje sporazuma. Ona je izjavila da se njen otac "i dalje drži svog dijela dogovora".

Britanski radio je naveo i da se u saopćenju kancelarije Richarda Holbrooka ideja o bilo kakvom sporazumu sa Karadžićem tretira kao "gnusna laž".

"Holbrook je iznenađen mogućnošću da se više vjeruje ratnom zločincu nego SAD-u i ljudima koji su donijeli mir na Balkan", prenio je BBC.