Vidljivo umjesto korisno
0

Bazen politika i rebalans budžeta: Bišćani će plivati, ali pitka voda će biti upitna

A. L.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Umjesto kvalitetnijeg obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, sve više u fokusu izrade budžeta na gotovo svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini je izgradnja bazena.

Jedna takva konstatacija najbolje je vidljiva iz primjera rebalansa budžeta Federacije Bosne i Hercegovine koji je usvojen u Predstavničkom domu prošle sedmice, a na koji je ukazao predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić.

Tako će građani Cazina ostati uskraćeni za bazen za koji je bilo planirano tri miliona KM, a ista sudbina zadesila je i bazen Bentbaša u Sarajevu za koji je bilo planirano 1,5 miliona KM. Za potrebe izgradnje bazena u Zenici s budžeta je skinuto 3,5 miliona KM i ostavljeno 500.000.

S druge strane, bazenu se mogu radovati i građani Bihaća za čiji grad će u ovu svrhu biti utrošeno 2,5 miliona KM. Ipak, da će njihova sreća biti kratkog daha pobrinula se jedna druga izmjena u budžetu a ona se odnosi na skidanje 2,5 miliona KM sa stavke izgradnje postrojenja za prečišćavanje pitke vode.

Jedni od rijetkih koji su "preživjeli" progon bazena Vlade Federacije je onaj u Gračanici za čije potrebe u budžetu ostaje dosadašnjih 500.000 KM. I Lana Pudar može biti sretna jer za potrebe Olimpijskog bazena u Mostaru i dalje je u igri 8 miliona KM, ali samo ostaje pitanje kada će početi gradnja.

Bazeni su očigledno postali adut u rukavu onih koji već kuju planove za naredne izbore, a s obzirom da su oni "vidljivi" za razliku od kvalitetnijeg zdravstva ili socijalne zaštite, ne bi trebalo čuditi da će taj adut biti i dobitni.