{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Baza Orao kod Tuzle od danas pod kontrolom Ministarstva odbrane BiH

F
27.6.2007. u 15:52
0
0
Baza Orao kod Tuzle od danas pod kontrolom Ministarstva odbrane BiH
0
Baza Orao kod Tuzle od danas pod kontrolom Ministarstva odbrane BiH
U bazi "Orao" kod Tuzle, koju su tokom rata u BiH a potom i godinama poslije koristile američke snage iz sastava sigurnosnih snaga NATO-a ali i pripadnici EUFOR-a, danas je održana ceremonija primopredaje ove vojne baze Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.
Ceremonijom u bazi "Orao", nakon više od dvije godine, pripadnici Multinacionalne operativne gripe Sjever EUFOR-a bazu su i oficijelno predali predstavnicima Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Brigadni general Emmanouil Sidiropoulos, komandant MNOG Sjever, i generalmajor Miladin Milojčić, predstavnik Ministarstva odbrane BiH, potpisali su Memorandum o razumijevanju između Grčke okvirne nacije MNOG (Sjever) i BiH čime je i zvanično baza "Orao" na Dubravama kod Tuzle predata pod kontrolu vlastima BiH.

"Danas je poseban dan za Operativnu grupu Sjever, Evropsku uniju i za ovu divnu zemlju. Kao što znate, u svjetlu sigurnosne situacije u BiH, Evropska unija je u principu odlučila da se izvrši tranzicija EUFOR-a, što znači okončanje misije operativne grupe. Evropska unija ostaje predana BiH i tranziciji ka povećanim odgovornostima BiH i ponovo naglašava svoju punu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, te će zadržati, putem EUFOR-a, vojne snage koje će nadgledati sigurnosnu situaciju, ako to bude potrebno", kazao je brigadni general Emmanouil Sidiropoulos, komandant MNOG Sjever.

Komandant EUFOR-a kontraadmiral Hans Jochen Witthauer za uspješno obavljen posao očuvanja mira i sigurnosti zahvalio je komandantu MNOG (Sjever) Emmanouilu Sidiropoulosu i uručio mu medalju Operacije „Althea“.

"Danas smo ovdje da označimo formalni kraj MNOG Sjever kao zvanične jedinice EUFOR-a. Slijedeći cilj tranzicije EUFOR-a jeste prelazak s prijašnje strukture regionalnih operativnih grupa na novu strukturu regionalnih centara za koordinaciju i timova za vezu i posmatranje raspoređenih širom zemlje. MNOG S se gasi, ali će EUFOR zadržati prisustvo u ovom regionu i širom Bosne i Hercegovine", kazao je komandant EUFOR-a u BiH kontraadmiral Hans Jochen Witthauer.

"Naglašavam da ovaj čin potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane Republike Grčke i Ministarstva odbrane BiH ima višestruki značaj. Smanjenje kontingenta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini je rezultat jačanja sigurnosnih prilika u BiH, ali i pokazatelj osposobljenosti OSBiH da taj dio aktivosti pruzme na sebe. Također, ovaj čin ujedno i regulira primopredaju baze ''Orao'' Tuzla, uz izuzetak kampa SAD-a, imovine SAD-a i područja aerodroma", kazala je zamjenica ministra odbrane za upravljanje resursima Marina Pendeš.

Grčka kao okvirna nacija MNOG (Sjever) sedmicu dana prije zatvaranja baze uručila je veliku količinu humanitarne pomoći stanovnicima BiH koja se sastojala od deset tona odjeće, hrane i medicinskih potrepština. Donacija je distribuirana kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj na osnovu preporuka lokalnih vlasti.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su premijer Estonije Andrus Ansip, ambasadori i vojni atašei iz 13 zemalja, koje su dale doprinos misiji očuvanja sigunosti u BiH, predstavnici Ministarstva odbrane BiH, osoblje Komande EUFOR-a, lokalni zvaničnici, članovi međunarodnih organizacija, mnogobrojni vojni zvaničnici i ugledni pripadnici diplomatskog kora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: