{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bastah i Višković osuđeni na 22 i 18 godina zatvora

F
5.2.2010. u 17:22
0
13
Bastah i Višković osuđeni na 22 i 18 godina zatvora
0
Bastah i Višković osuđeni na 22 i 18 godina zatvora
Prvostepeno vijeće Suda BiH osudilo je Predraga Bastaha na 22, a Gorana Viškovića na 18 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice.
Sudsko vijeće zaključilo je da su u periodu od aprila do septembra 1992. Bastah, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i Višković kao pripadnik vojske Srpske republike BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu "usmjerenom protiv nesrpskog civilnog stanovništva" te općine.

"Optuženi su oglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti, jer je Vijeće ustanovilo kako je Tužilaštvo BiH tokom dokaznog postupka dokazalo opšte elemente tog djela te da je u tom periodu postojao širok i sistematičan napad vojske i policije Srpske republike BiH, kao i da su žrtve i oštećeni imali status civila, dakle zaštićene kategorije", naveo je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Bastah je oglašen krivim po devet od ukupno 16 tačaka optužnice za učešće u "nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva" kao i za ubistva civila Muje Klance te Tife i Zejne Ambešković.

"Tužilaštvo je van razumne sumnje dokazalo odgovornost prvooptuženog za tačke optužnice ubistva. Iskazi svjedoka, po ocjeni ovog Suda, imaju kontinuitet i dovode do jasnog zaključka o odgovornosti optuženog kao saučesnika za djelo ubistva, kazao je Božić dodavši da je Bastah oslobođen krivice za učešće u ubistvu Zahida Klempića u maju 1992. "

Nepravosnažnom presudom Višković je oglašen krivim za 11, dok je oslobođen osam tačaka optužnice. Između ostalog, Višković je osuđen za silovanja svjedokinje O8 i Jasmine Huremović, dok je oslobođen optužbe za silovanje zaštićene svjedokinje O6.

Bastah i Višković su oglašeni krivim i da su u junu 1992. u selu Jarovlje (općina Vlasenica) zarobili Ibrahima Lelu kojeg su potom odveli iz logora Sušica od kada mu se gubi svaki trag.

Određujući visinu kazne, Sud je kao olakšavajuće okolnosti cijenio činjenicu da su obojica optuženih "familijarne osobe" kao i to što su tokom ratnog perioda "pružali pomoć licima Bošnjačke nacionanosti".

Svjedoci su opisali optužene kao strah i trepet za muslimanski narod Vlasenice, dok su vozila koje su vozili nazvali vozilima smrti. Sud je ocijenio da je njihovo ponašanje zaprimilo nehumani obrazac, a što je cijenjeno kao otežavajuća okolnost.

Suđenje Bastahu i Viškoviću počelo je u junu 2008. Nakon izricanja presude Sud je Bastahu produžio pritvor za još devet mjeseci te odredio pritvor Viškoviću, koji se branio sa slobode od jula 2008.

Prvooptuženi Predrag Bastah je po okončanju čitanja presude zatražio riječ i Sudu ponovio kako se osjeća "nevinim po svim tačakama optužnice".

Sudsko vijeće je Bastaha i Viškovića oslobodilo plaćanja troškova postupka ocijenivši da bi se time "ugrozio opstanak njihovih porodica", dok je oštećene Sud uputio s imovinskopravnim zahtjevima na parnicu,..

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: