{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bastah i ostali: Dodatni dokazi Tužilaštva

S
24.8.2009. u 11:28
0
0
Bastah i ostali: Dodatni dokazi Tužilaštva
0
Bastah i ostali: Dodatni dokazi Tužilaštva
Tužilaštvo BiH će u narednom periodu izvesti dodatne dokaze na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, piše BIRN - Justice Report.
Zbog nemogućnosti vještaka Odbrane Gorana Viškovića da se pojavi na Sudu prije druge polovine oktobra, Tužilaštvo BiH će početi sa izvođenjem dodatnih dokaza na suđenju optuženima za zločine u Vlasenici.

"Morat ćemo odstupiti od redovnog toka izvođenja dokaza", kazao je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Uz Gorana Viškovića zvanog Vjetar, Državno tužilaštvo tereti i Predraga Bastaha zvanog Dragan ili Car za učešće u širokom i sistematičnom napadu, te protjerivanju, ubistvima, mučenjima i silovanjima Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. godine.

Bastah je, prema navodima optužnice, u to vrijeme bio pripadnik rezervnog sastava policije, a Višković Vojske Republike Srpske (VRS). Obojica su, smatra Tužilaštvo, sudjelovali u radnjama koje su "doprinijele i ojačale funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

Sanja Jukić, tužiteljica, najavila je da u dodatnom dokaznom postupku namjerava saslušati tri nova svjedoka, te prezentirati sedam materijalnih dokaza.

Tužilaštvo BiH završilo je sa izvođenjem dokaza u januaru 2009. godine, a Odbrane su počele svoj dokazni postupak tri sedmice poslije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: