{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bastah i ostali: Dodatni dokazi Tužilaštva

S
24.8.2009. u 11:28
0
0
Bastah i ostali: Dodatni dokazi Tužilaštva
0
Bastah i ostali: Dodatni dokazi Tužilaštva
Tužilaštvo BiH će u narednom periodu izvesti dodatne dokaze na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, piše BIRN - Justice Report.
Zbog nemogućnosti vještaka Odbrane Gorana Viškovića da se pojavi na Sudu prije druge polovine oktobra, Tužilaštvo BiH će početi sa izvođenjem dodatnih dokaza na suđenju optuženima za zločine u Vlasenici.

"Morat ćemo odstupiti od redovnog toka izvođenja dokaza", kazao je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Uz Gorana Viškovića zvanog Vjetar, Državno tužilaštvo tereti i Predraga Bastaha zvanog Dragan ili Car za učešće u širokom i sistematičnom napadu, te protjerivanju, ubistvima, mučenjima i silovanjima Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. godine.

Bastah je, prema navodima optužnice, u to vrijeme bio pripadnik rezervnog sastava policije, a Višković Vojske Republike Srpske (VRS). Obojica su, smatra Tužilaštvo, sudjelovali u radnjama koje su "doprinijele i ojačale funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

Sanja Jukić, tužiteljica, najavila je da u dodatnom dokaznom postupku namjerava saslušati tri nova svjedoka, te prezentirati sedam materijalnih dokaza.

Tužilaštvo BiH završilo je sa izvođenjem dokaza u januaru 2009. godine, a Odbrane su počele svoj dokazni postupak tri sedmice poslije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: