BiH
0

Basri ef. Redžepi: Bedr je trajna inspiracija i pouka

FENA
Muslimani u svijetu, večeras, 17. dana mjeseca ramazana, prisjećaju se povijesne bitke na Bedru, koja se desila u petak, 17. ramazana 2. godine po Hidžri, odnosno 17. marta 624. godine po Isau, alejhisselam.

U znak sjećanja bitke na Bedru, u znak sjećanja na muslimansku pobjedu nad vojskom mnogobožaca, u svim džamijama danas i večeras se održavaju prigodna predavanja, uče se prigodne sure.

"Bitka na Bedru je zasigurno najznačajnija i najsudbonosnija bitka za opstanak islama i muslimana kako na arabijskom poluotoku tada, tako i na cijeloj zemaljskoj kugli kasnije", kazao je u intervjuu za Agenciju Fena Basri ef. Redžepi, imam džemata u Heidenu, Švicarska.

Na pitanje koji je povod bitke na Bedru i zašto je ona značajna, Basri ef. je kazao da je zbog nemjerljivog značaja ove bitke za daljnju egzistenciju islama i njenih pobornika Allahov Poslanik cijelu noć prije toga molio vrlo dirljivo svoga Gospodara da sačuva prve pionire islama.

Poslanik Muhammed.a.s. je najiskrenija srca i kroz plač molio: "Gospodaru, ako ova grupa bude poražena i nestane, ko će ti na zemlji činiti sedždu...".

Osvrćući se na povod, Basri ef. kaže da je neposredni povod bitke bio vrlo bogati mekanski/idolopoklonički karavan koji je bio na putu prema Šamu/Siriji a na čijem je čelu bio poglavar Mekke Ebu Sufjan.

On dalje pojašnjavajući historijski značaj bitke na Bedru kaže da, bojeći se odmazde Poslanika i muslimana za sve ono što su im idolopoklonici uradili dok su bili u Mekki, pa onda prilikom Hidžre, i poslije toga kad su otišli u Medinu, Ebu Sufjan je poslao hitnu poruku svojim sugrađanima u Mekki da je karavan u opasnosti i da mu trebaju poslati pojačanje kako bi ga zaštitili.

Iako je karavan sa svom robom bezbjedno prošao i nastavio put prema Mekki idolopoklonici se nisu htjeli tek tako vratiti nazad, nego su odlučili da se sukobe sa muslimanima.

"Pravi i definitvni razlog ove bitke koji se ogleda u jednoj totalnoj i cjelokupnoj mobilizaciji svih njenih odraslih građana jeste namjera idolopoklonika da se konačno obračunaju sa muslimanima i da im zadaju smrtonosni udarac", kaže Basri ef Redžepi.

Zaključuje da, karavan jeste neposredni povod, ali ono što je njih mobiliziralo i odvelo do mjesta Bedr je zasigurno namjera i želja idolopoklonika Mekke da jednom i za sva vremena završe sa muslimanima.

S obzirom na cilj, namjeru i misiju, bitka na Bedru traje tokom cijele povijesti i vjerovatno će trajati do Sudnjeg dana, kaže Basri ef. i naglašava kako su se kontekst i forma promijenili „ali na žalost ciljevi mnogih nasrtaja na muslimanske narode su ostali isti i nepromjenjivi“.

"Vrlo često biraju se različiti i maskirani povodi ali je suština, za svakog onog ko želi da vidi stvari u pravom svjetlu, ostala ista", kaže sagovornik Fene.

Prisjeća se kako se prije izvjesnog vremena desio svojevrsni Bedr i na našim prostorima "nismo se ni nadali da se to može i nama desiti u jednoj demokratskoj Evropi i da ćemo morati golim rukama braniti sebe, svoju zemlju i svoje vjerske vrijednosti".

"Po uzoru na Bedr i mi, nespremni, malobrojni, slabo naoružani uspjeli smo se odbraniti i sačuvati sebe od nestanka.Ovo nam mora biti vječna lekcija, i tako moramo učiti naše buduće generacije da je Bedr trajna kategorija koja se nastavlja u različitim formama ali sa istim ciljevima", naglašava on.

Ističe da bez svake sumnje, bitka na Bedru, odnosno pobjeda muslimana na Bedru je najava islama i muslimana kao novog i nezaobilaznog faktora koji će čuvati i braniti teritorijalni integritet i politički suverenitet zajednice muslimana.

Bilo je i drugih bitaka koje su po broju učesnika, broju poginulih i ranjenih, bile još veće, ali je ova bitka nazvana ključnom i sudbonosnom zbog svojih rezultata koje je polučila.

Analizirajući dalje ovaj povijesni događaj, Basri ef. kaže kako poslije ove bitke muslimani postaju važan politički i vojni faktor koji se ne smije zanemariti i zaobilaziti za sve odluke na arabijskom poluotoku.

Ističe da Bedr vrlo jasno poručuje da onaj ko se bori na Allahovoj strani, na strani svojih istinskih vrijednosti ne može nikada izgubiti, dok onaj ko se stavi šejtanu i svojim porocima na raspolaganju on je zasigurno gubitnik.

Ovaj događaj takođe poruka da narod/zajednica koji ima jasne ciljeve na ovom svijetu i koji je spreman da se za njih žrtvuje, uspjet će.

"Pobjeda na Bedru je jasan dokaz da Allah dž.š. daje pobjedu i manjim i slabije opremljenim skupinama te im pruža svoju direktnu pomoć ako to zasluže", naglašava Basri ef.

Zamoljen da pojasni simboliku bitke na Bedru koja se odigrala upravo u mjesecu Ramazanu, Basri ef. je kazao da je trijumf muslimana na Bedru jasan dokaz da je Allah dž.š. na strani onih koji slijede Njegov put i koji se bore za Njegove principe „a takvima će uvijek pružati svoju podršku i pomoć. On za takve uvijek nalazi načine i forme kako da im pomogne“.

"Bedr simbolizira jednu nepobitnu činjenicu da istina uvijek pobjeđuje, bez obzira što nekada kasni i što treba više izgarati na njenom putu", kazao je.

Uvjeren je da je laž, bogohuljenje, praznovjerje nešto što je osuđeno na propast i nešto što ne može imati trajni karakter, ma koliko njihovi pobornici bili mnogobrojni i moćni.

Ističe da velika pobjeda na Bedru se desila tokom mjeseca posta/ramazana što govori da je to mjesec angažmana, djelovanja i raznih aktivnosti a nikako mjesec spavanja, ljenčarenja i pasivnosti, kao što ga neki razumiju.

Dodaje da to treba biti pouka i nama danas da mjesec ramazan iskoristimo za mnogobrojne korisne projekte kako bi shvatili i pogodili njegov pravi smisao.

"Bedr je bio i ostao trajna inspiracija i pouka za sve generacije muslimana i on će do Sudnjeg dana, u tom pravcu, ispirirati i motivirati pripadnike Islama", zaključio je Basri ef. Redžepi, imam džemata u Heidenu, Švicarska, u intervjuu za Agenciju Fena.

Centralna svečanost povodom bitke na Bedru večeras će biti održana u Carevoj džamiji u Sarajevu.