Ne radi se o oduzimanju nadležnosti
3

Bašić: Izgleda da je cilj samo da ne bude jake države

Piše: E. G.
Adnan Bašić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Parlamentarci u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH okončali su raspravu o Prijedlogu zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH.

Budući da je i ranije bilo očigledno da zastupnici iz RS-a neće podržati zakon, postavljali su čak i pitanja zbog čega se u parlamentarnu proceduru upućuju zakoni za koje se pretpostavlja da neće imati podršku.

Zakon, između ostalog, predviđa i uspostavljanje agencije koja će gazdovati imovinom oduzetom u postupcima Suda BiH. Zastupnici iz bh. entiteta RS ne žele prihvatiti ovakav prijedlog, navodeći kao argumet i to da takva agencija postoji na nivou tog entiteta.

Slavko Jovičić je tokom diskusije kazao da uopće ne treba u parlamentarnu proceduru upućivati zakone za koje se pretpostavlja da neće dobiti podršku i da se stoga ne trebaju iscrpljivati.

Tokom rasprave zastupnik Adnan Bašić je ocijenio kako se najviše vremena potroši na rušenju države, virtualno.

"Ovo nije zakon koji će izazvati buru u državi, ali izgleda da je glavni cilj da ne bude jake države", kazao je Bašić.

Niko Lozančić je ocijenio kako ovo nije zakon koji bi trebao bilo kome smetati.

"Ovo nije zakon o agenciji koja će oduzimati imovinu, već o agenciji koja će upravljati imovinom oduzetom u postupcima Suda BiH. Ovdje se postavlja i pitanje o predlaganju zakona za koje se pretpostavlja da neće dobiti podršku. Ako ih Vijeće ministara neće predlagati, ako nećemo ni mi, postavlja se pitanje smisla postojanja ove institucije. Ova agencija svakako treba Sudu BiH", kazao je Lozančić.

Zastupnici iz SDP-a su kazali da daju punu podršku ovom zakonu. Saša Magazinović je ocijenio da se radi o vrlo praktičnom zakonu, koji će omogućiti da ono što je neefikasno, učini efikasnim.

Budući da je predlagač nekoliko puta bio prozvan da ustvari ne želi da se zakon usvoji ili da ga nije dovoljno dobro pripremio, zastupnicima se obratio i resorni ministar Bariša Čolak.

"Mapa puta je definisala naše obaveze u vezi sa ovim pitanjem. Dalje, BiH nema mehanizme koji uređuju skladištenje ovakve imovine oduzete u postupcima Suda BiH. Također, ovaj Parlament je zadužio Vijeće ministara da se napravi ovakav zakon. Nije tačno da mi nije cilj da se usvoji zakon. Isto tako, ne radi se ovdje o slučaju zadiranja u nadležnosti već jednostavno o upravljanju imovinom oduzetom u postupcima Suda", kazao je između ostalog Čolak.

Ministar je dodao i to da će zastupnici svakako odlučiti o sudbini Prijedloga zakona, ali i da su sve sugestije koje vode poboljšanju zakona dobrodošle.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je završena, a zastupnici će kasnije glasati.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH, čiji je predlagač Denis Bećirović. Zastupnici iz RS-a su već kazali da im nije prihvatljiv.