Sud BiH
0

Bašić i Ajkunić oslobođeni optužbi za nesavjestan rad u službi

FENA
Haris Bašić
Haris Bašić
Haris Bašić (1960), bivši zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, i Enis Ajkunić (1965), viši stručni saradnik za prijevoz putnika i robe u tom ministarstvu, danas su prvostepenom presudom izrečenom u Sudu BiH oslobođeni optužbi za nesavjestan rad u službi, za što su terećeni izmijenjenom optužnicom Tužilaštva BiH iz novembra ove godine.

Drugooptuženi Ajkunić oslobođen je optužbi da je u februaru 2004. godine pripremio sporni vozni red i dozvole za međunarodnu autobusku liniju Mostar - Zagreb prijevoznicima "Croatia bus" i "Autoprijevoz - putnički saobraćaj" Mostar, a prvooptuženi Bašić da je potpisao spomenute dokumente.

Istovremeno, oslobođeni su i optužbi da su znali da spomenuti vozni red nije usklađen s važećim pravilnikom, kao i da je u povodu ovako utvrđenog voznog reda u toku postupak po žalbi koju je Ministarstvu podnio prijevoznik "Globtour" Međugorje 4. novembra 2002. godine, osporavajući zakonitost donošenja te odluke kojom je, navodno, ovom prijevozniku pričinjena šteta viša od 10.000 KM.

Sud smatra da Tužilaštvo nije izvan svake razumne sumnje dokazalo inkriminacije iz optužnog akta, odnosno subjektivni i objektivni element bit će krivičnog djela za koje su optuženi terećeni.

Prema obrazloženju presude, krivnja optuženih nije dokazana jer iz provedenih dokaza nije na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi da su Bašić i Ajkunić znali za Globtourovu ranije izjavljenu žalbu, odnosno da je šteta pričinjena oštećenom viša od 10.000 KM, a što čini objektivni element spomenutog krivičnog djela.

Polazeći od pravnog načela - in dubio pro reo (u slučaju sumnje sumnja je na strani optuženih), Sud je u ovom predmetu izrekao oslobađajuću presudu.

U skladu s odredbama ZKP-a BiH, oštećeni Globtour iz Međugorja upućen je na parnicu.

Prvobitno, a prije izmjene optužnice u ovom predmetu, Bašić i Ajkunić su terećeni za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.