BiH
0

Baščaršijski sebilj ponovo sija punim sjajem

FENA
Općina Stari Grad danas je svečano obilježila završetak radova na obnovi Sebilja na Baščaršiji.

"Činjenica da je za rekonstrukciju Sebilja bilo potrebno četiri mjeseca dovoljno govori o brižljivom radu ekipe za obnovu ovog spomenika s arhitektom Mufidom Garibijom na čelu. On je vratio Sebilj u izvorno stanje, nema više onih klupa jer izvorno one nisu bile dio Sebilja. Sebilj je sada ljepši nego ikada, a rasvjeta na njemu nikada nije bila bolja. On je sada osvijetljen s tri nivoa svjetlosti", kazao je za FENU načelnik općine Stari Grad Mustafa Resić, te dodao kako je za obnovu Sebilja utrošeno oko 90 hiljada KM, ali da je njegova vrijednost neprocjenjiva.

"Vrijednost je u tome što vraćanjem sjaja Sebilju mi ustvari vraćamo sopstveno samopouzdanje i samopoštovanje. Večeras u svijet šaljemo svjetlo i pozivamo sve nivoe vlasti u državi da formiraju fondaciju koja će se baviti obnovom i zaštitom kulturno-historijskog nasljeđa. Sačuvajmo ono što je najljepše u BiH i pokažimo to svijetu", rekao je za FENU Resić.

Sebilj je svečano otkrio jedan od najstarijih zanatlija s Baščaršije Mehmed Užičanin koji je izrazio zadovoljstvo interesiranjem Općine za ovaj spomenik kulture.

"Baščaršija je u ovo novo doba malo drugačija nego što je pamtim. Adaptirana je, a i ljudi su se promijenili. Sebilj će sada, makar malo, vratiti Baščaršiji onaj njen stari sjaj. Drago mi je što sam dio toga", kazao je za agenciju FENA Užičanin.

Sebilj je napravio Mehmed paša Kukavica 1753. godine i namijenio ga putnicima-namjernicima koji su se tu zaustavljali da se odmore i napiju vode.

Zbog lošeg održavanja srušio se 1891. ali je ubrzo ponovo izgrađen. Zadnja rekonstrukcija Sebilja urađena je 1984. pred Zimske olimpijske igre.

Obnovom ovog vrijednog kulturno-historijskog spomenika, općina Stari Grad želi doprinijeti procesu uvrštavanja Baščaršije na UNESCO-vu listu svjetske baštine.