BiH
0

"Baščaršijske noći" protekle uspješno

FENA
Najveći međunarodni ljetnji festival kulture "Baščaršijske noći" koji se održava od 1. do 31. jula u Sarajevu protekao je veoma uspješno, ocijenili su na današnjoj pres-konferenciji njegovi organizatori.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Dževad Šabanagić ujedno je najavio večerašnji završni program manifestacije - treći festival sevdalinke na Ilidži kao uvod u "mogući povratak nezaboravnog ilidžanskog festivala" čije se zlatno doba veže za šezdesete i sedamdesete godine prošlog vijeka, kada je bio veoma prepoznatljiv po interpretacijama najboljih izvođača sevdalinke.

Ovogodišnje "Baščaršijske noći" potvrdile su naziv najvećeg ljetnjeg festivala kulture u BiH i pokazale da "kod nas nema krize publike" ako se ispune dva osnovna uvjeta - dobra organizacija i kvalitetan program, ocijenjeno je na pres-konferenciji. Smatra se da je programe, od kojih je većina zbog velikog interesovanja prenošena i video-zidom, vidjelo oko 150.000 posjetilaca

Nijedan od 44 planirana programa nije otkazan. Učestvovalo je više od 1.500 izvođača, a od toga više od 500 umjetnika i članova raznih ansambala iz 34 zemlje s pet kontinenata - Evrope, Amerike, Azije, Afrike i prvi put iz Australije.

Programi su održani na 17 raznih lokacija, većinom u starom dijelu Sarajeva, u ambijentalno odgovarajućim sredinama. Imali su vrhunski i visok kvalitet, a važna dimenzija uspješne organizacije Festivala je i njegova veoma zahtjevna tehnička strana zbog većine programa održavanih na otvorenom, rekao je na pres-konferenciji koordinator manifestacije Alija Čengić.

Mada će kompletna finansijska strana Festivala biti poznata u septembru, uloženih oko 400.000 KM ostalo je u velikom procentu u Sarajevu i to je važna činjenica, dodao je on.

Najviše sredstava izdvojilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantonba Sarajevo, a značajan dio osigurali su razne institucije i sponzori. Federalno ministarstvo kulture nije uopće učestvovalo u sufinansiranju iako je aplicirano za materijalnu podršku na vrijeme i na traženi način, kazao je Alija Čengić.